Förstärkning av Tullverket inför brexit

Skriftlig fråga 2018/19:43 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-28
Överlämnad
2019-01-28
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06
Besvarad
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen har under lång tid präglats av ovisshet och otydlighet. Så även nu, när det bara är ett par månader kvar tills lagstiftningen tar vid och utträdet blir ett faktum. Oron är inte minst oviss för svenskar i Storbritannien och svenska företag och företagare. Sverige och Storbritannien har sedan lång tid tillbaka ett nära samarbete och goda handelsrelationer. Storbritannien är efter Tyskland och USA en av Sveriges absolut viktigaste handelspartner. Det gäller både små och större företag, där flertalet har en lång tradition av handel med Storbritannien medan andra har funnit denna marknad nyligen. 

När utträdet väl genomförs om ett par månader kommer det att innebära stor press på handelsrelationer i allmänhet och till exempel myndigheten Tullverket i synnerhet, som utöver kontrollen gällande införsel av vapen och narkotika även ska garantera en smidig handel med omvärlden.

Tullverket släpar dessutom redan i dag efter med rekryteringen till följd av ovissheter och otydlighet från den gamla regeringen, som inte under hela mandatperioden fastställde långsiktiga strategier och förutsättningar för Tullverket att förbereda sig, växa och på ett mer önskvärt sätt skapa förutsättningar för en smidigare brexit, läst ur svenska ögon. Utdragna processer har nu lett till förseningar, och det nödvändiga personaltillskott som nu görs täcker bara en dryg tredjedel av behovet. Utöver det ska en digitalisering av myndigheten genomföras, vilket kommer att sluka stora resurser.

Tack vare att Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma statsbudget för 2019 vunnit riksdagens gehör har nu Tullverket fått ett efterfrågat och välbehövligt tillskott för bland annat rekrytering av personal. Hur den nu tillträdande rödgröna regeringen ämnar ta sig an detta akuta och så viktiga problem är fortfarande oklart och skapar än mer förvirring i en redan ansträngd situation, om inte regeringen är tydlig. Till detta behöver regeringen snarast möjligt återkomma till riksdagen om på vilket sätt man avser att ta tag i detta. 

Med anledning av ovan vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att fullfölja den förstärkning av Tullverkets resurser som påbörjats i och med budgeten för 2019 samt underlätta rekrytering av fler tullare i allmänhet och nyckelpersoner för brexit i synnerhet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:43 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/00242/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till Riksdagen


Svar på fråga 2018/19:43 av Cecilia Widegren (M)
Förstärkning av Tullverket inför brexit

Cecilia Widegren har frågat mig om jag avser att fullfölja den förstärkning av Tullverkets resurser som påbörjats i och med budgeten för 2019 samt underlätta rekrytering av fler tullare (tulltjänstemän) i allmänhet och nyckelpersoner för brexit i synnerhet.

Regeringen har en löpande dialog med Tullverket om förberedelserna och de konsekvenser som följer av brexit. Tullverkets anslag ökade 2018 med 115 miljoner kronor för ökade tullkontroller och med 72 miljoner kronor engångsvis för bl.a. inköp av teknisk utrustning. Myndigheten har för 2019 i den av riksdagen beslutade budgeten fått en förstärkning av sitt anslag med 90 miljoner kronor. När det gäller bedömningen av Tullverkets behov av resurser för följande år avser regeringen att återkomma till riksdagen i kommande budgetpropositioner.

Regeringen följer utvecklingen av brexit noga. Förberedelser för ett eventuellt avtalslöst brittiskt utträde pågår i Regeringskansliet. Det rör bland annat frågor som rör tillgången till vissa finansiella tjänster, medborgare och handel. Det är i dag oklart om Storbritannien kommer att lämna EU med eller utan ett utträdesavtal. Denna fråga har stor betydelse för Tullverkets verksamhet. När detta har klarnat kommer regeringen bedöma om åtgärder behöver vidtas för att Tullverket ska kunna utföra sina uppgifter.

Stockholm den 6 februari 2019



Magdalena Andersson –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.