Förstärkt skattereduktion för vissa grupper

Skriftlig fråga 2021/22:847 av Anne Oskarsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-20
Överlämnad
2022-01-20
Anmäld
2022-01-21
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Proposition 2021/22:33 handlar om att förstärka skattereduktioner för förvärvsinkomster, sjukersättning och aktivitetsersättning.

Detta är mycket behjärtansvärt och en reform som länge har låtit vänta på sig.

Reformen ska motsvara hur jobbskatteavdraget beräknas, vilket medför att personer med aktivitetsersättning och sjukersättning får en genomsnittlig skattesänkning på 10 000 kronor per år. Syftet enligt reformen är att ta bort skillnaden mellan sådan ersättning och arbetsinkomst. Dessvärre ingår inte pensioner i denna reform.

Sverigedemokraternas uppfattning är att beskattningen av inkomster från arbete och pension, som ju är en uppskjuten lön, ska beskattas lika för transparens, jämlikhet och rättvisa.

Min fråga till finansminister Mikael Damberg är:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att en översyn av skattesystemet görs så att systemet blir transparent och så att alla inkomster och ersättningar bedöms enligt samma skatteskala?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:847 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/00238 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:847 av Anne Oskarsson (SD)
Förstärkt skattereduktion för vissa grupper

Anne Oskarsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att skattesystemet ska bli mer transparent och för att alla inkomster och ersättningar ska bedömas enligt samma skatteskala.

Att steg för steg avskaffa den skatteklyfta som infördes genom jobbskatteavdraget har varit en prioriterad fråga för de senaste mandatperiodernas socialdemokratiskt ledda regeringar. Regeringen har tagit flera steg för att sluta skatteklyftan, inte minst mellan lön och pension, och den permanenta skatteklyftan är nu sluten för ålderspensionärer. Genom förslagen i den proposition som Anne Oskarsson nämner skulle skatteklyftan för sjuk- och aktivitetsersättning i förhållande till arbetsinkomster slutgiltigt ha slutits. Och propositionens förslag om en förstärkt skattereduktion för förvärvsinkomster, vilket även innefattar inkomst av pension, röstades ned av bland andra Sverigedemokraterna. Men jag kan notera att Sverigedemokraterna genom åren både stoppat arbetet och ökat klyftan mellan lön och pension.

Det budgetalternativ som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lade fram i höstas och som röstades igenom i riksdagen innebar i stället att jobbskatteavdraget förstärktes med 8 miljarder kronor utan att personer med sjuk- och aktivitetsersättning fick del av den.

Medan regeringen avskaffar skatteklyftor konstaterar jag alltså att riksdagsledamoten driver en politik som återinför skatteklyftor, tidigare för pensioner och nu senast för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Det är den här regeringens bestämda uppfattning att de här skatteklyftorna är orättfärdiga.

Stockholm den 26 januari 2022

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.