Till innehåll på sidan

Försvagad konkurrenskraft för fjärr- och kraftvärmen

Skriftlig fråga 2021/22:794 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-17
Överlämnad
2022-01-18
Anmäld
2022-01-19
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Kraftvärmen är viktig i det svenska energisystemet då den bidrar till effektförsörjningen vintertid, är planerbar och mildrar effektbehovet genom värmeleveranserna. Vår uppfattning är därför att det behövs en strategi för hur konkurrenskraften kan stärkas för kraft- och fjärrvärmen. 

Den rödgröna regeringen har i stället gått fram med nya skattepålagor som försämrat lönsamheten och konkurrenskraften för fjärr- och kraftvärmen, vilket Sverigedemokraterna har motsatt sig. Nyligen gick man dessutom från branschen ut och betonade att man skulle kunna producera mer el men att regeringens skattepålagor utgör ett hinder. Vissa avstår även från att renovera och förbättra turbiner och generatorer. När elsystemet var som mest belastat det senaste året användes endast 32 procent av kraftvärmeverkens elproduktion. 

Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att stärka fjärr- och kraftvärmens konkurrenskraft?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:794 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2022/00156 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:794 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Försvagad konkurrenskraft för fjärr- och kraftvärme

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta åtgärder för att stärka fjärr- och kraftvärmens konkurrenskraft.

Låt mig börja med att konstatera att fjärrvärme och kraftvärme fyller en viktig funktion i Sveriges energisystem eftersom dessa anläggningar möjliggör hög energieffektivitet och lokal elproduktion.

Statens energimyndighet (Energimyndigheten) har under 2020 haft i uppdrag att inkomma med underlag för rapportering i enighet med det s.k. energieffektiviseringsdirektivet (EED). I uppdraget ingick att uppdatera Sveriges heltäckande bedömning av potentialen för tillämpning av högeffektiv kraftvärme samt effektiv fjärrvärme och fjärrkyla.

Vidare pågår det en utredning som har i uppgift att utreda om ytterligare undantag från avfallsförbränningsskatt och avfallsskatt bör införas (dir. 2021:5:). Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 28 februari 2022. Beredningen av de åtgärdsförslag som Energimyndigheten lyfte fram i sin rapport pågår fortfarande inom Regeringskansliet i väntan på utredningens betänkande.

Utöver ovan nämnd utredning fortskrider arbetet med att ta fram en nationell elektrifieringsstrategi.

Stockholm den 26 januari 2022

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.