Till innehåll på sidan

Försvårande av drönarfotografering för byggbranschen

Skriftlig fråga 2016/17:388 av Ewa Thalén Finné (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-29
Överlämnad
2016-11-29
Anmäld
2016-11-30
Svarsdatum
2016-12-07
Sista svarsdatum
2016-12-07
Besvarad
2016-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen kom en dom i Högsta förvaltningsdomstolen om så kallade drönare och drönarfotografering. Domen innebär i korthet att drönare numera ska lyda under samma lagar som övervakningskameror och att det därmed kommer att krävas tillstånd för att få använda drönare.

En bransch som drabbas extra hårt av domen är byggbranschen som fram till nu har använt kameraförsedda drönare flitigt. Drönarna är nämligen till stor användning vid bostadsbyggen och har underlättat arbetet med att inspektera hus samt vid olika typer av mätningar och visualiseringar.

Att drönare numera ska likställas med övervakningskameror och lyda under kameraövervakningslagen drabbar alltså branschen hårt – en bransch som just nu jobbar för högtryck för att få fram fler bostäder och bygga bort bostadsbristen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att vidta några åtgärder med anledning av domen och i så fall vilka?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:388 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/08583/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:388 av Ewa Thalén Finné (M) Försvårande av drönarfotografering för byggbranschen

Ewa Thalén Finné har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder med anledning av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen om drönare och i så fall vilka. Frågan ställs mot bakgrund av att Högsta förvaltningsdomstolen i en dom nyligen slagit fast att en kamera som är monterad på en drönare kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen.

Drönartekniken har många potentiella användningsområden, t.ex. vid besiktning av byggnader, räddningsarbete och för journalistiska ändamål. Samtidigt kan drönare användas på ett sätt som innebär att enskilda utsätts för integritetskränkande övervakning. Det är därför viktigt att vi har ett regelverk som tar hänsyn till båda dessa aspekter.

Regeringen tillsatte i november 2015 en utredning för att se över 2013 års kameraövervakningslag. Trots att lagen var relativt ny kunde regeringen redan då konstatera att det fanns ett behov av att utreda hur den förhåller sig till användning av ny teknik, t.ex. kamerautrustade drönare. Denna fråga pekades därför särskilt ut i utredningens uppdrag. Utredningen ska också bl.a. analysera hur lagen bör anpassas till den nya EU-rättsliga dataskyddsregleringen som börjar tillämpas våren 2018. Den nya EU-regleringen innebär en ytterligare harmonisering och att utrymmet för nationell lagstiftning minskar, särskilt när det gäller den privata sektorn. Utredningen kommer att redovisa sitt uppdrag i juni 2017. Samtidigt är jag väl medveten om att den situation som uppkommit är besvärlig för många företag, bl.a. inom byggbranschen. Justitiedepartementet undersöker därför möjligheten att få ett snabbare svar på just drönarfrågan.

Stockholm den 6 december 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.