Försvarsmakten och vindkraftverk

Skriftlig fråga 2023/24:735 av Birger Lahti (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-03-14
Överlämnad
2024-03-15
Anmäld
2024-03-19
Svarsdatum
2024-03-27
Sista svarsdatum
2024-03-27
Besvarad
2024-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Sverige behöver kraftigt utbyggd elproduktion. Klimatkrisen är akut, och vi måste snabbt ställa om Sverige för att minska utsläppen.

Vindkraften är det bästa sättet att bygga ut förnybar energiproduktion. Land-och havsbaserad vindkraft har stor potential att redan i dag bidra till den klimatomställning i industri- och transportsektorerna som är nödvändig för att uppnå klimatmålen. En elektrifiering som går i takt med industrins behov stärker också den svenska konkurrenskraften.

Det pågår en historiskt stor satsning på fossilfri industri i norra Norrland. Omställningen till fossilfri ståltillverkning, batterifabriker och elektrifieringen av transportsektorn kommer framgent att kräva stora mängder el.

I Piteå kommun finns Hästliden Nordic Vind. Det är en del av vindkraftsprojektet Markbygden. Hästliden har nyligen fått nej av Försvarsmakten att bygga fler vindkraftverk, trots att ansökan har prövats vid mark- och miljödomstolen, vilken anser att verksamheten är tillåtlig.

Utbyggd vindkraft är ett viktigt och snabbt bidrag till den gröna omställningen i norr. Dessutom ligger det planerade projektet inom ett geografiskt område som redan har tillstånd för fler vindkraftverk med större miljöpåverkan. Det är svårt att förstå Försvarsmaktens invändningar. I det här fallet går Sverige miste om 2,2 terawattimmar per år.

Det är tyvärr inte första gången Försvarsmakten använder sitt veto i frågan om vindkraftsutbyggnad, utan exemplen är vid det här laget många.

Natoländer som Tyskland och Danmark kan tjäna som gott exempel på där försvar och elproduktion samverkar. De båda länderna har byggt ut sin vindkraftsproduktion i högre takt och i större omfattning än Sverige.

Vänsterpartiet anser att det måste gå att förena ökad utbyggnad av vindkraft med Försvarsmaktens intressen. I fallet beskrivet ovan gick det inte, och Sverige går miste om cirka 2,2 terawattimmar per år, i ett läge där vi akut behöver ökad energiproduktion.

Jag vill därför fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

Avser ministern att verka för att regeringen ska lämna förslag som gör det möjligt för Hästliden Nordic Vind att gå vidare med sitt vindkraftsprojekt?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:735 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på fråga 2023/24:735 Försvarsmakten och vindkraftverk

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:735 av Birger Lahti (V)
Försvarsmakten och vindkraftverk

Birger Lahti har frågat energi- och näringsministern Ebba Bush om hon avser verka för att regeringen ska lämna förslag som gör det möjligt för Hästliden Nordic Vind att gå vidare med sitt vindkraftsprojekt.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Hästliden Vind AB har hos Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt ansökt om tillstånd enligt 9 och 11 kap. miljöbalken till uppförande och drift av del av det aktuella vindkraftsprojektet. Mark- och miljödomstolen har, i enlighet med 21 kap. 7 § andra stycket miljöbalken, överlämnat ärendet till regeringen att pröva den ansökta verksamheten. Då detta är ett pågående förvaltningsärende bör jag inte föregripa ett beslut i ärendet genom att uttala mig i frågan.

 

Stockholm den 27 mars 2024

 

 

 

Romina Pourmokhtari

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.