Försvarsmaktens kris

Skriftlig fråga 2021/22:1832 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-07-29
Överlämnad
2022-08-02
Besvarad
2022-08-16
Sista svarsdatum
2022-08-16
Svarsdatum
2022-08-16
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Inom Försvarsmakten råder det personalkris. Samtidigt som det råder stor brist på officerare hotar hälften av stridspiloterna med att säga upp sig eller ta tjänstledigt under hösten på grund av försämrade arbetsvillkor och pensionsavtal.

Flygvapenchefen Carl-Johan Edström har beskrivit situationen som en kris, och samtidigt som han hävdar att samtalen mellan Försvarsmakten, Officersförbundet och Försvarspiloternas intresseorganisation (FPI) lett till vissa framsteg tillbakavisas detta av Officersförbundet, som är av en annan uppfattning.

Den rådande situationen rimmar givetvis illa med ambitionerna om upprustning av svensk försvarsförmåga. 

Försvarsministern säger till Aftonbladet att han hoppas att situationen ska vara löst inom kort och att det är en allvarlig situation som vi tar mycket seriöst på.

Men att i en allvarlig säkerhetssituation, som Sverige befinner sig i, hoppas på det bästa och att allt löser sig är kanske inte den bästa strategin, utan man borde vidta olika åtgärder ifall att. Särskilt när försvarsministern hävdar att man tar mycket seriöst på situationen.

Av denna anledning vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Om situationen inte löses inom kort, vilket ministern hoppas på, vilka politiska åtgärder har då ministern förberett och vilka åtgärder avser han då att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1832 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Fö2022/01029 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1832 av Björn Söder (SD)
Försvarsmaktens kris

Björn Söder har frågat mig vilka politiska åtgärder jag förberett samt vilka åtgärder jag avser vidta om situationen inte löses inom kort.

Frågan rör stridspiloterna i Försvarsmakten och jag konstaterar att jag nyligen har svarat på riksdagsfrågor inom samma område (svar på skriftlig fråga 2021/22:1813, Den operativa förmågan för flygvapnet och svar på skriftlig fråga 2021/22:1574, Åtgärder för att säkerställa Sveriges flygförmåga).

Jag för en löpande dialog med Försvarsmakten samt genomför olika förbandsbesök, i syfte att hålla mig informerad om Försvarsmaktens utveckling och tillväxt.

För mig och regeringen är det viktigt att Försvarsmakten säkerställer tillgängligheten på personal och kompetens, oavsett kategori, för att kunna lösa sina uppgifter i fred, kris och krig.

Det är Försvarsmakten som ansvarar för myndighetens personalfrågor. Enligt den information jag har så fortgår Försvarsmaktens arbete med att se över personalläget för flygförarna och inom myndigheten har beslut fattats om åtgärder för att trygga personalförsörjningen. Försvarsmaktens fortsatta arbete bedrivs i samverkan med arbetstagarorganisationerna.

Om eventuella operativa begränsningar skulle uppstå förväntar jag mig att Försvarsmakten redovisar det.

Stockholm den 9 augusti 2022

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.