Försvarsmaktens skjutförmåga

Skriftlig fråga 2021/22:1499 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-04-26
Överlämnad
2022-04-27
Anmäld
2022-04-28
Svarsdatum
2022-05-04
Sista svarsdatum
2022-05-04
Besvarad
2022-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Långsamma beslutsprocesser för miljötillstånd för skjutfält riskerar att bromsa förstärkningen av Försvarsmakten, säger chefen för skjutfältet i Marma i ett inslag i SR P4 Gävleborg. Miljötillstånden detaljstyr i dag också den militära verksamhet som får bedrivas på skjutfälten. Det är en väldigt lång och krånglig process idag, säger chef för skjutfältet i Marma i Älvkarleby vidare till P4.

I en tid av ökad osäkerhet i vår omvärld måste självklart försvaret kunna öva skjutning, och det är inte tillfredsställande att miljöbalken ställer till det även för försvaret. 

Jag vill därför fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder i närtid för att säkerställa att Försvarsmakten kan stärka sin skjutförmåga genom övning?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1499 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)


Svar på fråga 2021/22:1499 av Lars Beckman (M)
Försvarsmaktens skjutförmåga

Lars Beckman har frågat försvarsministern vad han avser att vidta för åtgärder i närtid för att säkerställa att Försvarsmakten kan stärka sin skjutförmåga genom övning. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Bakgrunden till frågan är den ökade osäkerheten i omvärlden och hur de upplevt långsamma beslutsprocesser för miljötillstånd för skjutfält riskerar att bromsa förstärkningen av Försvarsmakten.

Regeringen arbetar för att stärka Sverige och effektiva tillståndsprocesser för Försvarsmakten och dess övningsverksamhet är en viktig del av detta. Regering fattade i början av april beslut om att tillåta Försvarsmaktens verksamhet vid Tofta skjutfält. Försvarsmaktens förutsättningar för att öva kommer att öka om de åtgärder som framgår av totalförsvarspropositionen genomförs.

Med miljöbalken infördes tillståndsplikt för skjutfält för både befintlig och ändrad verksamhet. Detta innebar att Försvarsmakten blev skyldig att söka tillstånd för flera befintliga skjutfält. För att Försvarsmakten ska kunna utbilda och öva sina förband är det nödvändigt att myndigheten har tillgång till ändamålsenliga övningsområden och övningsanordningar. Miljötillstånden syftar därför inte till att detaljstyra verksamheten utan till att ge en yttre ram för hur mycket närboende och miljö kan påverkas.

När det gäller miljöprövningen av Försvarsmaktens skjutfält sker den i enlighet med miljöbalkens bestämmelser och det finns en fastlagd ordning för hur denna prövning ska ske. Om ett mål hanteras av mark- och miljödomstolen ska det överlämnas tillsammans med ett yttrande till regeringen för prövning. Ärenden om skjutfält innehåller i regel omfattande underlag med komplexa frågeställningar och motstridiga samhällsintressen aktualiseras ofta. Det innebär i regel en ingående prövning från både rättslig och politisk utgångspunkt, vilket självklart påverkar handläggningstiden. Utgångspunkter för regeringens prövning är dock att den ska ske snabbt, effektivt och utan att rättssäkerheten eftersätts.

Det pågår i dagsläget inte någon särskild process inom Regeringskansliet som är inriktad enbart på miljöprövningen av Försvarsmaktens verksamhet utöver de regler som redan finns. Jag konstaterar att Försvarsmaktens verksamhet redan i dag är särskilt reglerad i miljöbalken, till fördel för Försvarsmakten, inom en rad områden.

Regeringen får, om det på grund av rådande särskilda förhållanden är nödvändigt att stärka försvarsberedskapen, meddela föreskrifter för totalförsvaret som avviker från miljöbalken (1 kap. 5 § miljöbalken). Bestämmelsen har motiverats bl.a. med att krig är ett allvarligt miljöhot och att det i den mån det krävs för att upprätthålla ett effektivt försvar måste finnas utrymme att ha andra krav på försvaret än de som gäller samhället i övrigt (prop. 1997/98:45, del 1, s. 193).

Stockholm den 4 maj 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.