Till innehåll på sidan

Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet

Skriftlig fråga 2020/21:2240 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-17
Överlämnad
2021-03-18
Anmäld
2021-03-19
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Försvarsmakten har som uppgift att med befintlig förmåga och befintliga resurser kunna lämna stöd till civil verksamhet. Försvarsmaktens stöd till samhället var under 2020 betydligt mer omfattande än tidigare år, huvudsakligen beroende på pandemin.

Försvarsmakten har fått i uppdrag att, tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), redovisa hur myndigheten kan utveckla formerna för stöd till civil verksamhet. Men en ny pandemi eller annan kris kan komma snabbare än man tror, utifrån erfarenheterna från den pågående coronakrisen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har statsrådet och regeringen för avsikt att göra några snabbare förändringar i lagstiftning eller annat för att Försvarsmakten ska kunna biträda civil verksamhet på några fler sätt än i dag?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2240 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Fö2021/ 00360 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2240 av Alexandra Anstrell (M)
Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet

Alexandra Anstrell har frågat inrikesministern om statsrådet eller regeringen har för avsikt att göra några snabbare förändringar i lagstiftning eller annat för att Försvarsmakten ska kunna biträda civil verksamhet på några fler sätt än i dag.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Försvarsmaktens huvuduppgift är att möta ett väpnat angrepp, men myndigheten ska även med sina befintliga resurser kunna stödja civil verksamhet. Redan idag finns flera regelverk på plats som ger Försvarsmakten möjlighet att stödja civil verksamhet. Jag kan konstatera att Försvarsmakten lämnar och har lämnat ett omfattande stöd till det civila samhället vid allvarliga kriser, i enlighet med den nu gällande lagstiftningen.

Exempel på detta är Försvarsmaktens stöd som nu lämnas för att hantera den pågående pandemin där Försvarsmakten har stöttat civila myndigheter med bland annat tält för provtagning, skyddsmask 90, skyddskläder och medicinteknisk utrustning. Försvarsmakten har även bland annat avdelat stabspersonal till Socialstyrelsen, Tillväxtverket och länsstyrelser samt bistått med kvalificerade intensivvårdstransporter av covid-19-patienter med lufttransport och ambulans samt stöttat polisen med gränsövervakning.

Ett annat närtida exempel är de omfattande skogsbränderna 2018 där Försvarsmakten lämnade ett betydande stöd med helikopterkapacitet och andra luftfartyg samt personella resurser, främst från Hemvärnet.

Som framgår av Alexandra Anstrells fråga har regeringen gett Försvarsmakten i uppdrag att i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap redovisa till Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) hur Försvarsmakten inom ramen för gällande regelverk, mål och uppgifter, kan utveckla formerna för Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet såsom stöd med militära helikoptrar i samband med fredstida krissituationer. En delredovisning ska genomföras senast den 1 september 2021. Slutredovisningen ska ske senast den 22 februari 2022. Jag ser fram emot att ta del av den redovisningen.

Stockholm den 24 mars 2021

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.