Försvarsmaktens stöd

Skriftlig fråga 2020/21:1925 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-22
Överlämnad
2021-02-22
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvarsmakten stöder just nu gränspolisen i bevakningen av landsgränsen mot Norge med bland annat hemvärnsförband från Dalarna och soldater från P7 i Skåne. Stödet ges efter en förfrågan från Polismyndigheten.

Den uppgift som Försvarsmakten löser går ut på att observera och rapportera till polisen om bland annat antalet fordon. De stoppar alltså inte fordon för att utföra kontroll av inresande personer eller gods. Anledningen till det är att det helt enkelt inte finns stöd i lagen för Försvarsmakten att göra det. Enligt min åsikt blir då stödet från Försvarsmakten till polisen inte fullt ut så bra som det skulle kunna bli.

I januari 2020 hemställde rikspolischefen att regeringen skulle ta initiativ till att göra förändringar i lagen för att möjliggöra för Försvarsmakten att kunna hjälpa polisen i större omfattning än i dag. Från Moderaternas sida har vi varit tydliga med att vi tycker det är naturligt att Försvarsmakten får större och bredare uppgifter när det kommer till att stödja det övriga samhället, bland annat polisen när den så begär. Samhällets samlade resurser måste kunna användas effektivare vid behov.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Tänker ministern ta något initiativ för att möjliggöra för Försvarsmakten att kunna hjälpa andra myndigheter i större omfattning än i dag?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1925 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)


Svar på fråga 2020/21:1925 av Jörgen Berglund (M)
Försvarsmaktens stöd

Jörgen Berglund har frågat mig om jag tänker ta något initiativ för att möjliggöra för Försvarsmakten att kunna hjälpa andra myndigheter i större omfattning än i dag.

Försvarsmaktens huvuduppgift är att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp. Försvarsmakten ska även med myndighetens befintliga förmåga och resurser kunna lämna stöd till civil verksamhet. Detta sker kontinuerligt. Under den pågående pandemin har Försvarsmakten, utöver stöd till polisen vad gäller gränsövervakning, även bidragit med bland annat upprättande av fältsjukhus, stabsofficerare för att förstärka ansvariga myndigheter, logistik kopplat till provtagning och transport med helikopter för att förflytta covid-19-patienter.

Som konstateras i frågan är huvudregeln vid Försvarsmaktens stöd till civila myndigheter att Försvarsmaktens personal inte får användas i situationer där det finns en risk för att den kan komma att utöva tvång eller våld mot enskilda. Undantaget är stöd enligt lagen (2006:343) om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning.

Om utrymmet för Försvarsmakten att biträda polisen med uppgifter som kan innefatta tvång eller våld mot civila ska utvidgas, så behöver det ske efter noggranna överväganden. Polismyndighetens hemställan bereds i Regeringskansliet.

I regleringsbrevet för Försvarsmakten 2021 har Försvarsmakten fått i uppdrag att i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap redovisa till Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) hur Försvarsmakten inom ramen för gällande regelverk, mål och uppgifter, kan utveckla formerna för Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet.

Stockholm den 3 mars 2021

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.