försvarsmaterielindustrin

Skriftlig fråga 1997/98:1053 av Frisk, Helena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-08-27
Anmäld
1998-08-31
Besvarad
1998-09-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1053 av Helena Frisk (s) till försvarsministern om försvarsmaterielindustrin

den 27 augusti

Via medier har vi i går delgivits delar av innehållet i en s.k. hemlig rapport från Försvarets materielverk. Enligt uppgift skulle denna innehålla uppgifter om minskade försvarsbeställningar som skulle medföra ca 600 färre jobb vid Bofors Weapon System AB i Karlskoga liksom hundra färre anställda vid LIAB i Lindesberg.

Ryktena om rapporten har väckt stor oro i både Karlskoga och Lindesberg, inte minst mot bakgrund av de diskussioner om avveckling av utvecklingsverksamhet som föregick vårens beslut om åtgärder inom försvaret. En kraftig neddragning av industrins utvecklingsverksamhet skulle allvarligt påverka det svenska försvarets slagkraft. För Örebro län skulle det få allvarliga konsekvenser. Försvarsmaterielindustrin spelar en viktig roll för jobben i länet. Dess utvecklingsverksamhet spelar också en mycket viktig roll för den positiva utveckling som den civila industrin i Karlskoga och dess närområde nu är inne i.

Jag vill därför fråga försvarsministern om det inom Försvarsdepartementet finns planer på kraftiga neddragningar av beställningar till Bofors Weapon System i Karlskoga och LIAB i Lindesberg.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1053 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1053 om försvarsmaterielindustrin
    Försvarsminister Björn von Sydow

den 2 september

Helena Frisk har frågat mig om det inom Försvarsdepartementet finns planer på kraftiga neddragningar av beställningar till Bofors Weapon System i Karlskoga och LIAB i Lindesberg. Frågan är ställd mot bakgrund av den rapport Försvarets materielverk redovisade till regeringen den 2 juni 1998.

Försvarets materielverks rapport innehåller analyser och en första bedömning om möjligheten att på sikt bibehålla kompetens inom vissa områden. Inom Regeringskansliet analyseras nu rapportens innehåll. En första bedömning av rapporten visade att det fanns anledning att ställa kompletterande och kontrollerande frågor till såväl myndigheterna som till industrin. Detta arbete pågår för närvarande inom Regeringskansliet.

Inför kontrollstationen år 1999 skall, enligt regeringsuppdrag beslutat den 7 maj 1998, Försvarets materielverk i samverkan med Försvarsmakten, Överstyrelsen för civil beredskap och Försvarets forskningsanstalt till den 12 oktober 1998, vidare se över de baskompetenser och teknologisatsningar som bör prioriteras. Vid det senaste totalförsvarsbeslutet angavs en sådan prioritering. Det är nu vid kontrollstationen rimligt att pröva om denna prioritering behöver justeras. Försvarsmakten skall även, i samverkan med Försvarets materielverk, lämna ett underlag till regeringen inför kontrollstationen omfattande en analys av förutsättningarna för den materiella anpassningsförmågan och behovet av inhemsk kompetens och kapacitet för att Försvarsmaktens behov av utveckling, anskaffning och vidmakthållande skall kunna tillgodoses, i såväl nuvarande läge som i en anpassningssituation, genom ett fördjupat utlandssamarbete. Avsikten är alltså att den åberopade rapporten skall beredas med den kommande rapporten och utgöra underlag inför 1999 års kontrollstation.

Regeringen avser dessförinnan återkomma i budgetpropositionen med en redovisning av regeringens bedömning av då tillgängliga resultat. Med hänsyn till sekretessintressena i dessa frågor kommer texten i budgetpropositionen att kompletteras med särskild information i försvarsutskottet.

Regeringen har i dag inga planer på att verka för kraftiga neddragningar, utan har tvärtom vidtagit åtgärder för att trygga utvecklingskompetens. Den 6 april 1998 uppdrog regeringen till Försvarsmakten, i det ändrade regleringsbrevet för Försvarsmakten, att säkerställa den inhemska utvecklingskompetensen inom pjäs-, pansarvärns- och ammunitionsområdena under åren 1998 och 1999.

I övrigt önskar jag inte föregripa resultatet av pågående arbete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.