Till innehåll på sidan

Fortbildning för vårdens medarbetare

Skriftlig fråga 2019/20:273 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-24
Överlämnad
2019-10-25
Anmäld
2019-11-05
Svarsdatum
2019-11-06
Sista svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Att vårdens medarbetare är livsviktiga är ett alldeles självklart konstaterande. Det motsvaras emellertid inte av den uppskattning som visas vårdens medarbetare och av de villkor som finns inom hälso- och sjukvården i dag. Detta gäller inte minst arbetsvillkor, arbetsmiljö och möjligheter till vidareutbildning för vårdens medarbetare.

Sverige är tillsammans med Portugal och Malta de enda länderna inom EU som saknar ett regelverk för att garantera till exempel specialistkompetenta läkare rätt till fortbildning. Ett tydligare regelverk kring fortbildning kräver även en modell och struktur för uppföljning. Det ställer också krav på medarbetarna att genomföra utbildningen. I grunden handlar det om att skapa en patientsäker vård, där rättigheter, skyldigheter och möjligheter till vidareutbildning gäller lika för alla.

Moderaterna föreslår en nationell modell i samarbete mellan stat och regioner där möjligheterna ses över och delat ansvar utreds. Det behövs ett strukturerat samarbete och samordning som underlättar och uppmuntrar till vidareutbildning. Olika modeller för karriärstegar finns i regionerna, men tyvärr är de ofta inte jämförbara med varandra. Det finns därför ett behov av ökat samarbete mellan olika regioner för att vårdens medarbetare ska uppleva att det finns goda möjligheter att utvecklas och att om behov uppstår kunna byta arbetsgivare och region.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När avser ministern att lägga fram konkreta förslag i syfte att underlätta regelbunden fortbildning för vårdens medarbetare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:273 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/

04435

/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:273 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Fortbildning för vårdens medarbetare

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig när jag avser att lägga fram konkreta förslag i syfte att underlätta regelbunden fortbildning för vårdens medarbetare.

Av hälso- och sjukvårdslagen framgår att där det bedrivs hälso- och sjukvårdsverksamhet ska det finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att god vård ska kunna ges. Enligt lagen ska kvaliteten i verksamheten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras varför vårdgivaren har krav på sig att ha ett ledningssystem för att bland annat enklare kunna bedöma och planera verksamheten. I Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete anges t.ex. att ledningssystemet ska användas för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet.

År 2019 avsatte regeringen genom en överenskommelse med SKL ca 3,3 miljarder kronor med syfte att bl.a. stimulera och ge förutsättningar för vårdens medarbetare att genomföra kompetenshöjande insatser. Staten finansierar även årligen cirka 110 olika specialistkompetenskurser för läkare. Vidare har regeringen beslutat att från årsskiftet inrätta ett nationellt vårdkompetensråd för att stärka arbetet med kompetensförsörjningen.

Stockholm den 6 november 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.