förtida avveckling av kärnkraft

Skriftlig fråga 2004/05:306 av Fredrik Aurelius, Nils (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-10
Anmäld
2004-11-10
Besvarad
2004-11-17
Besvarad
2004-11-18
Svar anmält
2004-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 november

Fråga 2004/05:306

av Nils Fredrik Aurelius (m) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om förtida avveckling av kärnkraft

Den förtida avvecklingen av kärnkraften blir en dyr affär både för det svenska näringslivet och för svenska elkonsumenter. Trots att Sverige tvingas importera el från danska kolkraftverk och kärnkraftsreaktorer av Tjernobyltyp fortsätter regeringen sin avvecklingslinje.

När den sista reaktorn i Barsebäck stängs riktas regeringens avvecklingsblickar åt något annat håll. Många invånare i Kalmar län är oroliga för att reaktorerna i Oskarshamn är nästa mål.

Kärnkraften har ett mycket starkt stöd hos befolkningen i Kalmar län. En nyligen gjord opinionsundersökning av TEMO visar att nio av tio länsinvånare avvisar regeringens avvecklingslinje.

Oskarshamnsverken är en stor arbetsgivare i regionen. Fler än 3 000 personer har, direkt och indirekt, sin utkomst genom OKG. Med regeringens nuvarande politik riskerar dessa människor att behöva se sig om efter nya jobb.

Vilket besked avser ministern att ge till dem som är oroliga över framtiden för kärnkraften i Oskarshamn?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:306 besvarad av

den 17 november

Svar på fråga 2004/05:306 om förtida avveckling av kärnkraft

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Nils Fredrik Aurelius har frågat mig vilka besked jag kan ge till dem som är oroliga över framtiden för kärnkraften i Oskarshamn.

Kärnkraften är inte en långsiktigt hållbar energikälla. Den princip, som har gällt ända sedan folkomröstningen 1980, är att kärnkraften ska avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd.

Denna princip har varit vägledande för de tre partier som sedan 1997 har samarbetat om energipolitiken, nämligen Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Dessa tre partier presenterade den 4 oktober 2004 en strategi för den fortsatta avvecklingen av kärnkraften.

I dag är drygt en tredjedel av den totala energitillförseln i Sverige baserad på förnybar energi. Internationellt sett är detta mycket högt. Visionen är att Sverige på lång sikt ska basera hela sin energitillförsel på förnybar energi. Hur väl vi lyckas med detta och med att ta till vara möjligheterna till energieffektivisering kommer att ha betydelse för i vilken takt vi kan avveckla kärnkraften.

De elva kärnkraftsreaktorer som är i drift svarar för närmare hälften av den svenska elproduktionen. Reaktorerna tillkom under en period på 13 år. Det betyder att samtliga kommer att falla för åldersstrecket under en och samma korta tidsperiod. Vi bedömer det inte som realistiskt att bygga ut ny elproduktion i samma takt som när kärnkraften byggdes ut. Med detta i åtanke är det inte ansvarsfullt att skjuta avvecklingen på framtiden. Därför måste avvecklingen ske successivt på ett ansvarsfullt och kontrollerat sätt och utbyggnad av ny elproduktion ske kontinuerligt så att svensk industri och samhället i övrigt tillförsäkras el på internationellt konkurrenskraftiga villkor. De stora investeringar som krävs och behovet av omfattande teknisk och systemmässig utveckling innebär, tillsammans med energins stora betydelse för dagens samhälle, att omställningen kommer att ta tid.

Enligt strategin är nästa steg, efter stängningen av Barsebäck 2, en prövning av de äldsta reaktorerna. En sådan prövning bör ske ett par år efter stängningen av Barsebäck 2. Jag kan självklart inte föregripa en sådan prövning.

Jag vill slutligen framhålla att de anställda i den svenska kärnkraftsindustrin har en mycket hög kompetens och att det är viktigt att det under hela den omställningsperiod vi har framför oss finns tillgång till högt kvalificerad personal. En kontrollerad och ansvarsfull omställning är nödvändig. Ett viktigt skäl är att en sådan omställning skapar tydliga förutsättningar för företagen vid planering av sin verksamhet. Därmed ges också möjlighet att hantera personalfrågan på ett ansvarsfullt sätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.