Förtroendet för assistansersättningen

Skriftlig fråga 2016/17:97 av Bengt Eliasson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-10-12
Överlämnad
2016-10-13
Anmäld
2016-10-14
Sista svarsdatum
2016-10-19
Svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Antalet rapporter från medier, brukarorganisationer och enskilda om fall där personer med personlig assistans fått neddragningar i timmar eller helt förlorat sin assistans har ökat lavinartat den senaste tiden. Trots att många kunnat styrka ökat hjälpbehov och inte minskat jämfört med tidigare via läkarintyg så har besluten blivit något annat.

En bidragande orsak till detta är att dessa människors rätt till personlig assistans har skurits ned av en allt snålare rättstillämpning i domstolar, hos Försäkringskassan och i kommunerna. Regeringens diskussion, regleringsbrevet till Försäkringskassan och den låga höjningen av schablonersättningen har lett till en svår utsatthet för många av de 16 500 assistansberättigade. Jakten på sekunder och misstänkliggörandet av människors grundläggande behov skördar offer!

När regeringen i våras tillsatte en utredning av LSS med starkt fokus på kostnadsminskningar fortsatte den utveckling som många har känt sig hotade av. Många röster har höjts för att det behövs ett tilläggsdirektiv till den pågående utredningen, som är mindre inriktat på att minska kostnader och mer inriktat på att säkerställa goda levnadsvillkor för personer med omfattande funktionsnedsättningar. Det vore angeläget, men det behövs också åtgärder på kort sikt för att skingra oron bland assistansberättigade och deras närstående. Ett första steg vore att dra tillbaka regeringens krav på Försäkringskassan att minska antalet timmar inom assistansersättningen.

Min fråga till statsrådet är:

 

Kan statsrådet tänka sig att dra tillbaka uppdraget i Försäkringskassans regleringsbrev att Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:97 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2016/06397/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:97 av Bengt Eliasson (L) Förtroendet för assistansersättningen

Bengt Eliasson har frågat mig om jag kan tänka mig att dra tillbaka uppdraget i Försäkringskassans regleringsbrev att ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”?

Först och främst vill jag förtydliga att Försäkringskassan inte har ett mål som säger eller innebär att Försäkringskassan ska minska antalet timmar inom assistansersättningen. Det är beklagligt att sådana felaktigheter sprid i den offentliga debatten.

Målet lyder som följer:

”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen. En god rättstillämpning ska säkerställas och handläggningen, utredningarna och besluten ska vara likvärdiga över hela landet och hålla hög kvalitet så att rätt person får rätt ersättning. Försäkringskassan ska även säkerställa en god kontroll för att motverka överutnyttjande. Därutöver ska Försäkringskassan verka för att de försäkringsmedicinska utredningarna och läkarutlåtandena håller hög kvalitet.”

När det gäller målet om assistansersättningen i Försäkringskassans regleringsbrev så vill jag poängtera att det är ett mål och inte en riktlinje eller en regel. Utgångspunken för målet är att det ska säkerställas en god rättstillämpning i handläggning, utredningar och beslut. Det är självklart att Försäkringskassan ska följa lagstiftningen och att enskilda ska få det stöd som de har rätt till. Försäkringskassans beslut kan dessutom överklagas och prövas av domstol.

Men det är viktigt att assistansersättningen går till rätt saker. Det ökande antalet timmar per person är oroande. Kostnaderna för assistansersättningen har nästan fördubblats de senaste tio åren samtidigt som antalet personer som får assistansersättning endast ökat med 14 procent, dvs. 2 000 personer.

Mot bakgrund av denna utveckling är Försäkringskassans mål för assistansersättningen relevant, dvs. att handläggningen ska vara av hög kvalitet med lika rättstillämpning i landet för att säkerställa att rätt person får rätt ersättning, en god kontroll för att motverka överutnyttjande samt att bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar.

Stockholm den 26 oktober 2016

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.