Förtroendet för Göteborgs hamn

Skriftlig fråga 2019/20:677 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-18
Överlämnad
2019-12-19
Anmäld
2019-12-20
Sista svarsdatum
2020-01-02
Svarsdatum
2020-01-09
Besvarad
2020-01-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Containerhamnen i Göteborg har tidigare lamslagits av en arbetskonflikt under flera år. Effekterna av problemen är stora för hamnens kunder och företag i Sverige och utomlands. Många företag har tvingats att hitta nya vägar att transportera sitt gods, ofta med lastbil till andra hamnar i andra länder. Transportkostnaderna ökar, liksom miljöpåverkan. Det påverkar i sin tur svensk konkurrenskraft negativt.

Riksdagen har beslutat om lagändringar med anledning av arbetskonflikten. En förändring är att det nu är förbjudet att strejka vid pågående rättstvister. Förändringarna bidrar till att sätta stopp för problemen i containerhamnen i Göteborg samt till att undvika att motsvarande problem uppstår på andra platser på svensk arbetsmarknad.

Arbetskonflikten har gjort att flera rederier beslutat att sluta köra stora fartyg till Göteborg. Det är mycket oroande. Så kallade transoceana direktanlöp, alltså att fartyg kör från Göteborg direkt till stora hamnar i Asien eller Amerika, har länge varit en hörnsten i effektiva logistikupplägg för svensk industri och andra företag. Det har nu krackelerat stegvis. Sverige som land tappar viktiga logistikmöjligheter. Det skadar svenskt näringsliv och svensk konkurrenskraft.

Bortom ansvaret som ligger hos Göteborgs hamn och deras operatörer och övriga intressenter kan landet Sverige bidra till att förtroendet för hamnen återupprättas och att transoceana fartyg åter börjar anlöpa Göteborg.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att återupprätta förtroendet för Göteborgs hamn och Sverige samt bidra till att transoceana fartyg åter kan börja anlöpa Göteborg?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:677 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)




Svar på fråga 2019/20:677 av Lars Hjälmered (M)
Förtroendet för Göteborgs hamn

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att återupprätta förtroendet för Göteborgs hamn och Sverige samt att bidra till transoceana fartyg åter kan börja anlöpa Göteborg.

Lars Hjälmered för fram att flera rederier beslutat att sluta köra stora fartyg till Göteborg med anledning av den tidigare arbetsmarknadskonflikten. Enligt de uppgifter jag fått från hamnen tar de fortfarande emot transoceangående fartygstrafik och volymutvecklingen har varit positiv i Göteborgs Hamn sedan konflikten. Detta är glädjande då det stärker svensk industris konkurrenskraft och underlättar godsflödena till och från Sverige. Dessutom utökades fredsplikten på arbetsplatser med kollektivavtal genom ändringar i lagen om medbestämmande i arbetslivet. De nya reglerna började gälla den 1 augusti 2019.

Göteborgs hamn är inte bara Sveriges, utan i många avseenden Nordens viktigaste hamn och är själva länken mellan sjöfarts- och landtransporter men också mellan närsjöfart och oceansjöfart. Hamnen är Sveriges enda hamn som tar emot transoceana direktanlöp av containerfartyg och har dessutom kapacitet att ta emot de allra största fartygen.

Stockholm den 9 januari 2020

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.