Till innehåll på sidan

Förtroendet för Idea och behovet av åtgärder

Skriftlig fråga 2017/18:1423 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-01
Överlämnad
2018-06-04
Anmäld
2018-06-05
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

I början av maj 2018 uppgav svenska medier att generalsekreteraren för det Stockholmsbaserade demokratiinstitutet Idea låtit biståndsmedel finansiera en privat skattetvist vid skattemyndigheten i Belgien. Enligt medier ska Yves Leterme också ha ersatts av Idea för upptaxering med nästan en halv miljon kronor. Uppgifterna, som först kom fram i december 2017, har gjort att Sverige i år fryst utbetalningen av kärnstöd till Idea i väntan på den utredning revisionsbyrån nu genomför. Uppgifter till medier gör också gällande att generalsekreterarens privata skatteaffär ska ha kostat skattebetalarna i medlemsländerna drygt 600 000 kronor fram till och med årsskiftet 2017/18, något som bekräftas av Ideas kommunikationschef i samtal med medier.

Det här är tyvärr inte första gången Idea har varit inblandat i skandaler rörande arvoden och annat. Exempelvis våren 2015 kom kraftig kritik om sådana missförhållanden som dyra konsulter, misstänkt vänskapskorruption och anklagelser om att visselblåsare tystas.

Sverige är den överlägset största bidragsgivare till Idea. Det är bra att UD meddelat att Sverige verkar för att Idea ska driva demokratirelaterade frågor bättre samt hantera sin ekonomi effektivt och transparent. Ett annat och mer drastiskt alternativ som nämnts i debatten är att helt enkelt stänga ned verksamheten, eller åtminstone det svenska bidraget. Med tanke på de återkommande skandalerna är frågan hur förtroendet för organisationen och behovet av åtgärder ser ut ytterst aktuell.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder är statsrådet och regeringen beredda att vidta med anledning av det som har hänt?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1423 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1423 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Förtroendet för IDEA och behovet av åtgärder

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig vilka åtgärder regeringen är beredd att vidta med anledning av de uppgifter som förekommit i media gällande IDEA:s generalsekreterare.

Regeringen ser mycket allvarligt på de anklagelser som riktats mot IDEA:s generalsekreterare. Sverige tog därför tillsammans med övriga medlemsstater initiativ till en extern granskning av IDEA mot bakgrund av de uppgifter som inkommit rörande skatt betald i utlandet och hanteringen av detta. Granskningen ska även undersöka påstådda brister i ledarskapet på IDEA.

I avvaktan på resultatet av den externa granskningen har 2018 års kärnstöd inte utbetalats. Vi kommer nu att invänta resultatet av den externa granskningen innan vi tittar på vilka eventuella åtgärder som kan bli aktuella att vidta.

Som värdland och stor givare av kärnstöd är Sverige mån om att värna det goda arbete som IDEA gör i en tid då demokrati och mänskliga rättigheter utmanas, samtidigt som vi avser gå till botten med eventuell felanvändning av IDEA:s medel.

Stockholm den 13 juni 2018

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.