förtroendet för statliga bolag

Skriftlig fråga 2003/04:1177 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-07
Anmäld
2004-05-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-05-19
Svar anmält
2004-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 maj

Fråga 2003/04:1177

av Maria Larsson (kd) till näringsminister Leif Pagrotsky om förtroendet för statliga bolag

Förtroendekommissionen presenterade nyligen sitt betänkande. Där konstaterades att förtroendet för de statliga företagens ledningar är lågt. Endast politiker och börsmäklare ligger ännu sämre till.

Förtroendekommissionen konstaterar att den förtroendekris som finns när det gäller de statliga bolagen i mångt och mycket beror på brister i ägarstyrningen och regeringens förvaltning av bolagen. Den pekar också på att staten bör vara ett föredöme som ägare och förvaltare av bolag. Vilket är något som brister i dag.

Regeringen har med stor iver fört en öppen diskussion om förtroendet för det privata näringslivet. Jag hoppas att regeringen nu, efter att ha fått problemet beskrivet av sin egen utredare, ska ta initiativ till en lika öppen debatt om förtroendet för regeringens hantering av statens bolag och förtroendet för de statliga bolagen i sig. Detta skulle till exempel kunna göras inom ramen för en etikkommission för de statliga bolagen.

Grundläggande för att vinna förtroende är enligt Förtroendekommissionen att visa stor öppenhet och att man ger en tydlig, begriplig, korrekt och relevant information som är anpassad till respektive målgrupps intresse i verksamheten.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att förbättra ägarstyrningen och regeringens förvaltning av samt öka förtroendet för de statliga bolagen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1177 besvarad av

den 19 maj

Svar på fråga 2003/04:1177 om förtroendet för statliga bolag

Näringsminister Leif Pagrotsky

Maria Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra ägarstyrningen och regeringens förvaltning samt öka förtroendet för de statliga bolagen.

Min syn på dessa frågor har inte förändrats sedan jag redogjorde för min inställning i den här frågan i en interpellationsdebatt i kammaren den 16 december 2003. Jag anser fortfarande att regeringen bedriver en effektiv och ansvarsfull ägarförvaltning. Detta innebär dock inte att det inte finns utrymme för förbättringar.

När det gäller förtroendet för de statliga bolagen anser jag att regeringens ägarpolitik har varit, och är, framsynt. Jag anser att öppen och korrekt redovisning samt rimliga anställningsvillkor till ledande befattningshavare är två av de viktigaste frågorna att hantera för att erhålla allmänhetens förtroende. Det är bakgrunden till att regeringen utfärdat tydliga riktlinjer för hur de statliga bolagsstyrelserna ska arbeta med just dessa båda frågor.

Inom ett par veckor kommer regeringen att lämna skrivelsen om företag med statligt ägande till riksdagen. Där redogör regeringen för hur regeringens förvaltning ska utvecklas vidare. En viktig åtgärd som införs är krav på att statliga bolagsstyrelser ska besluta om en etikpolicy, som tydligt ska ange de gemensamma värdegrunder som gäller i företaget.

Då regeringen bedriver ett kontinuerligt och aktivt arbete med att utveckla ägarförvaltningen har jag inte för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av Maria Larssons fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.