Till innehåll på sidan

förtroendeuppdrag för personer med sjukersättning

Skriftlig fråga 2004/05:946 av Westerlund Panke, Majléne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-11
Anmäld
2005-02-14
Besvarad
2005-02-16
Svar anmält
2005-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 februari

Fråga 2004/05:946

av Majléne Westerlund Panke (s) till socialminister Berit Andnor om förtroendeuppdrag för personer med sjukersättning

Det finns exempel på att försäkringskassorna inte tillåter att personer som har deltidssjukersättning samtidigt har förtroendeuppdrag, inte ens i begränsad omfattning.

Ett fall som inträffat nyligen gäller en kvinna i Västra Götaland. När sjukersättningen ändrades från sjukskrivning till deltidssjukersättning uppmanades hon av Försäkringskassan att lämna alla politiska förtroendeuppdrag.

Denna regeltolkning är allvarlig ur demokratisynpunkt. Den innebär i praktiken att personer som har deltidssjukersättning inte har rätt att vara politiskt aktiva.

När Hans Karlsson för två år sedan fick frågan vilka åtgärder han avser att vidta för att göra det möjligt för den som har deltidssjukersättning att kunna behålla förtroendeuppdrag, blev svaret att han förutsätter att Försäkringskassan väger samman omfattningen på bisysslorna med omfattningen på förvärvsarbetet. Hans Karlsson fann inte anledning att vidta några åtgärder.

Men eftersom problematiken när det gäller försäkringskassornas regeltolkning finns kvar sker denna sammanvägning uppenbarligen fortfarande på ett sätt som får orimliga konsekvenser för enskilda personers demokratiska rättigheter.

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att personer som har deltidssjukersättning kan ha förtroendeuppdrag på fritiden?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:946 besvarad av

den 16 februari

Svar på fråga 2004/05:946 om förtroendeuppdrag för personer med sjukersättning

Statsrådet Hans Karlsson

Majléne Westerlund Panke har frågat socialminister Berit Andnor om hon avser att vidta några åtgärder för att säkerställa att personer som har partiell sjukersättning kan ha förtroendeuppdrag på fritiden.

Bakgrunden till frågan är enligt Westerlund Panke ett fall som nyligen inträffat i Västra Götaland när en sjukskrivning övergick till partiell sjukersättning. Personen uppmanades då av Försäkringskassan att lämna alla politiska förtroendeuppdrag. Westerlund Panke åberopar ett tidigare svar för två år sedan angående denna frågeställning och frågar om ministern avser att vidta några åtgärder för att säkerställa att personer som har partiell sjukersättning kan ha förtroendeuppdrag på fritiden.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det att jag som ska svara på frågan som rör sjukförsäkringssystemet. Jag får därför @ med hänvisning till den vägledning om sjukersättning och aktivitetsersättning som gäller för Försäkringskassan (Vägledning 2004:9) @ meddela följande.

Genom att det formella kravet på arbetsförmågans nedsättning, för rätt till hel aktivitets- eller sjukersättning, är helt eller i det närmaste helt nedsatt, ges personer möjlighet att utnyttja en liten återstående arbetsförmåga i till exempel ideellt eller politiskt arbete utan att det formella kravet för rätt till aktivitets- eller sjukersättning ifrågasätts.

Vid bedömningen av om den försäkrade trots viss begränsad arbetsförmåga är berättigad till hel förmån, bör enligt nämnda vägledning följande beaktas.

För bedömning av arbetstiden bör utgångspunkten vara ett heltidsarbete i den sysselsättning, det uppdrag eller det förvärvsarbete den försäkrade kan utföra. Arbetstiden bör inte överstiga en åttondel av ett sådant heltidsarbete. Arbetsinkomst som inte överstiger en åttondel av den normala inkomsten på heltid i den sysselsättning, det uppdrag eller det förvärvsarbete den försäkrade kan utföra bör inte påverka rätten till hel förmån. Vid bedömningen av arbetsförmågan ska bortses från aktiviteter som kan jämföras med sådana fritidsaktiviteter som en yrkesverksam person i normalfallet utför på sin fritid. Deltagande i sådant föreningsliv eller kursverksamhet med mera som motsvarar vad en yrkesverksam person vanligen utför på sin fritid, bör därför inte tas hänsyn till vid bedömningen av arbetsförmågan. Rätten till sjuk- eller aktivitetsersättning påverkas däremot om den försäkrades aktiviteter motsvarar sådana arbetsinsatser som vanligen utförs av förvärvsarbetande.

Eftersom det formella kravet på arbetsförmågans nedsättning för rätt till partiell aktivitets- eller sjukersättning är att arbetsförmågan är nedsatt med minst tre fjärdedelar, minst hälften eller minst en fjärdedel, ges inte den försäkrade möjlighet att arbeta mer än en fjärdedel, hälften, eller med tre fjärdedelar av ett heltidsarbete. Detta gäller oavsett i vilken form arbetsinsatsen har om det till exempel är ett förvärvsarbete, arbete i en förening eller ett politiskt uppdrag.

Jag anser att nämnda vägledning uttrycker en rimlig avvägning mellan omfattning på förtroendeuppdrag och förvärvsarbete och finner mot den bakgrunden inte anledning att vidta några åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.