Fortsatt problem med framtidsfullmakter

Skriftlig fråga 2021/22:1101 av Magnus Stuart (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-15
Överlämnad
2022-02-16
Anmäld
2022-02-17
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I mars 2021 ställde jag en fråga till justitieministern om framtidsfullmakter.

Sedan ett antal år finns möjligheten att upprätta en framtidsfullmakt för att förenkla för närstående att hjälpa en person som på grund av sjukdom, psykisk ohälsa eller annan orsak inte kan fullgöra sina åtaganden, till exempel kontakt med sin bank eller myndigheter. Det har tyvärr visat sig i ett flertal fall att ett antal banker vägrar godkänna framtidsfullmakter trots att de uppfyller lagkraven. Detta ställer till stora problem för anhöriga som vill bistå på bästa sätt. Det är därför viktigt att snabbt finna en lösning så att alla banker accepterar framtidsfullmakter. Framtidsfullmakterna fungerar inte som de var tänkta att fungera när lagen togs fram. 

Regeringen gav 2019 ett uppdrag om översyn, men ännu har inget rapporterats. Med anledning av detta frågade jag justitieministern vilka åtgärder som kommer att vidtas för att hjälpa anhöriga som inte får sina framtidsfullmakter godkända av bankerna?

Justitieministern svarade då bland annat följande; Ställföreträdarutredningen ser just nu över systemet med ställföreträdarskap och ska bl.a. överväga om framtidsfullmakter ska kunna upprättas och hanteras elektroniskt. Jag har inte för avsikt att föregå utredningen utan ser fram emot att ta del av dess förslag när uppdraget redovisas senare i vår.

Nu har det gått näst intill ett år och vi ser fortsatt problem med att alla banker inte accepterar fullmakterna, och detta ställer till stora problem för anhöriga som vill bistå på bästa vis.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

När förväntas ställföreträdarutredningen vara färdig och när avser ministern att agera för att komma till rätta med problemet med framtidsfullmakter?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1101 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:1101 av Magnus Stuart (M)
Fortsatt problem med framtidsfullmakter

Magnus Stuart har frågat mig när ställföreträdarutredningen förväntas vara färdig och när jag avser att agera för att komma till rätta med problemet med framtidsfullmakter.

Att människor som behöver hjälp känner sig trygga med att de också får det är en viktig fråga för mig och regeringen. För mig är det angeläget att vi i Sverige har en ordning där ställföreträdarens förutsättningar att hjälpa sin huvudman är anpassade för nutidens utmaningar.

Ställföreträdarutredningen överlämnade sitt betänkande Gode män och förvaltare – en översyn (SOU 2021:36) i maj 2021. Betänkandet har remitterats och remisstiden gick ut i oktober 2021.

Ställföreträdarutredningen lämnar flera intressanta förslag, bland annat att framtidsfullmakter ska kunna upprättas och hanteras digitalt. Betänkandet är omfattande och ett stort antal remissinstanser har lämnat synpunkter på de olika förslagen. Regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan.

Stockholm den 23 februari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.