Fortsatt stigande arbetslöshet i Värmland

Skriftlig fråga 2008/09:278 av Ternemar, Tommy (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-19
Anmäld
2008-11-20
Besvarad
2008-11-26
Svar anmält
2008-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga

2008/09:278 Fortsatt stigande arbetslöshet i Värmland

av Tommy Ternemar (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Antalet värmlänningar utan ett arbete har fortsatt stiga. Här avses då de som antingen är öppet arbetslösa eller deltar i något av Arbetsförmedlingens program med aktivitetsstöd. De öppet arbetslösa har ökat från 4 611 i augusti, via 4 657 i september till 4 845 i oktober. Sökande i program med aktivitetsstöd har ökat från 2 398 i augusti, via 2 536 i september till 2 739 i oktober. Ungdomsinsatserna har motsvarande negativa kurva: i augusti 428, i september 526 och i oktober 628. Långtidsarbetslösheten tog ett skutt från 834–835 i augusti–september till 876 i oktober.

Läget är mörkt i Värmland som har en svagare arbetsmarknad än riksgenomsnittet. Näringslivet i västra Värmland har en stark tradition inom fordonsrelaterad industri och är därför akut drabbat, inte minst Arvika kommun. Flera av kommunerna i västra Värmland har närmare 30 procent av andelen arbetstillfällen inom tillverkningsindustrin. Det är oroliga tider för dessa kommuner.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta mot den fortsatt stigande arbetslösheten i Värmland?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:278 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 26 november

Svar på fråga

2008/09:278 Fortsatt stigande arbetslöshet i Värmland

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Tommy Ternemar har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta mot den fortsatt stigande arbetslösheten i Värmland.

Inledningsvis vill jag säga att jag redan har besvarat liknande frågor.

Vår politik bygger på att det ska vara mer lönsamt att arbeta, enklare och billigare för arbetsgivare att anställa samt mer attraktivt att starta och driva företag. Den här politiken har skapat bättre förutsättningar för en hållbar ekonomisk utveckling och frigjort resurser för att hantera den konjunkturavmattning som vi nu ser.

Konjunkturnedgången påverkar arbetsmarknaden. Just därför är det viktigt att vi fokuserar på rätt saker och att vi lägger våra resurser där de gör mest nytta. Tommy Ternemar menar till exempel att Arvika kommun är akut drabbat. Även om Arvika kommun drabbas av nedgången på arbetsmarknaden är det bra att ha i åtanke att arbetslösheten i kommunen i slutet av oktober var 2,1 procent av befolkningen 16–64 år, vilket är drygt en halv procentenhet lägre än riksgenomsnittet.

Jag tycker inte att särlösningar riktade mot till exempel Värmlands län är det bästa sättet att hantera de utmaningar vi står inför. Historisk erfarenhet visar att riktade insatser har kostat mycket men haft relativt liten effekt. I höstens budgetproposition har vi i stället föreslagit tre reformpaket som ska rusta Sverige för framtiden, förstärka välfärden och stimulera sysselsättningen.

Med anledning av stora varsel om uppsägningar i olika delar av landet har regeringen utsett regionala samordnare. Deras uppgift är att samverka med lokala och regionala aktörer, såsom kommuner, myndigheter och privata aktörer. Samordnarna får en bra inblick i vad som händer lokalt, kan skapa nätverk med de andra samordnarna och dela med sig av erfarenheter. Genom regionala samordnare tar man till vara de unika förutsättningar för individers utvecklingskraft och företags konkurrenskraft som finns i olika regioner. Regeringen har bland annat utsett samordnare i Värmlands län.

Regeringen har dessutom beslutat att inrätta en nationell samordningsfunktion i form av en statssekreterargrupp. Syftet är att stärka samordningen av arbetet med bland annat varsel inom Regeringskansliet. Bildandet av gruppen underlättar dialogen mellan regeringen och de regionala samordnarna.

Dessutom har Arbetsförmedlingen nyligen omorganiserats, bland annat för att förbättra styrningen genom att en rak och tydlig ansvars- och beslutslinje etableras inom organisationen. Jag anser att Arbetsförmedlingen numera har goda förutsättningar för att flexibelt kunna prioritera och omfördela resurser där behoven uppstår. Därigenom har myndigheten också ett stort ansvar för att kunna möta utvecklingen om och när arbetslösheten ökar i Sverige. Arbetsförmedlingen har också nyligen inrättat en nationell beredskapsorganisation för varsel för att säkerställa att de regioner som drabbas får det stöd de behöver.

Jag vill i detta sammanhang även nämna att det inom ramen för det svenska socialfondsprogrammet finns möjlighet för företag att ansöka om medel för kompetensutveckling.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.