Till innehåll på sidan

Förutsättningar för att fullfölja framtidsfullmakt

Skriftlig fråga 2020/21:2392 av Hans Hoff (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-31
Överlämnad
2021-03-31
Anmäld
2021-04-06
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En god vän kontaktade mig och var rätt uppriven. Han har sedan några år skött sin dementa mors räkningar genom att de i god tid innan hennes sjukdom förvärrades upprättade en framtidsfullmakt. Detta har fungerat bra fram tills nu när den dosa som används vid betalningarna inte längre fungerar.

Vid kontakt med banken vägrar banken att lämna ut en ny dosa och anser att alla uttag måste ske manuellt. Jag har läst igenom lag 2017:310 och kan inte där se att någon begränsning framgår. Det är dessutom så att de flesta betalningar i dag görs via internet, och det är för de som har ett längre avstånd till sina anhöriga näst intill en förutsättning för att kunna fullfölja framtidsfullmakten.

Att utfärda ett bank-id i fullmaktsgivarens namn innebär att behörigheten för fullmaktshavaren skulle bli större än vad fullmakten tillåter. Men dosan är en annan sak, och enligt min mening finns inte lagrum för en bank att vägra lämna ut en dosa som gör att en anhörig med en på alla sätt riktig och gällande framtidsfullmakt vägras erhålla en sådan.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har en anhörig med ett gällande och en giltig framtidsfullmakt rätt att erhålla en dosa för bankärenden av banken och om inte, avser ministern att se över möjligheten för fullmaktshavaren att erhålla en dosa för enklare hantering av bankärenden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2392 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/ 01438 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2392 av Hans Hoff (S)
Förutsättningar för att fullfölja framtidsfullmakt

Hans Hoff har frågat mig om en anhörig med en gällande och en giltig framtidsfullmakt har rätt att erhålla en dosa för bankärenden av banken och om inte, om jag avser att se över möjligheten för fullmaktshavaren att erhålla en dosa för enklare hantering av bankärenden.

De människor som behöver hjälp måste kunna känna sig trygga med att de också får det. Det är välkommet med engagemang i denna fråga. För mig är det angeläget att vi i Sverige har en ordning där ställföreträdarens förutsättningar att hjälpa sin huvudman är anpassade för nutidens utmaningar.

Genom en framtidsfullmakt kan enskilda på egen hand utse någon som får rätt att t.ex. sköta deras ekonomiska angelägenheter om de senare i livet inte själva kan det. Lagen om framtidsfullmakter är fortfarande relativt ny och det är oundvikligt att det inledningsvis kan uppstå vissa praktiska utmaningar. Det är naturligtvis viktigt att rutiner för att hantera löpande utgifter fungerar så smidigt som möjligt. Detta är dock inte en fråga som regleras i lag utan något som behöver lösas i dialog med banken eller annan som förvaltar den enskildes medel. Det är i slutändan de som måste avgöra vilka lösningar som anses säkra för hantering av kundernas pengar.

Den pågående Ställföreträdarutredningen har i uppdrag att analysera hur den ökade digitaliseringen i samhället på olika sätt kan underlätta en ställföreträdares möjligheter att hjälpa sin huvudman. Utredaren ska särskilt överväga om framtidsfullmakter ska kunna upprättas och hanteras elektroniskt. Jag ser fram emot att ta del av förslagen när uppdraget redovisas senare i vår.

Stockholm den 7 april 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.