Förvaring av elrullstolar

Skriftlig fråga 2020/21:2544 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-14
Överlämnad
2021-04-15
Anmäld
2021-04-16
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Personer med funktionsnedsättning ska kunna leva självständigt i eget boende. Bostadsanpassning ger människor just denna möjlighet, men nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen en dom (den 23 december 2020, målnummer 4637–19) som kan ställa till det rejält för boende i lägenhet som fått en elrullstol utskriven som hjälpmedel. Dessa personer behöver nämligen ofta använda ett fristående rullstolsgarage som placeras utomhus och förankras i marken.

Av propositionen till 2018 års lag om bostadsanpassningsbidrag (prop. 2017/18:80) framgår att förråd kan vara bidragsberättigade. Bidrag ska enligt regeringens skrivning i propositionen kunna lämnas för enklare förråd för rullstol eller andra viktiga hjälpmedel, men efter Högsta förvaltningsdomstolens dom kommer flyttbara sådana förråd inte längre att komma ifråga som bostadsanpassning.

När kommuner inte längre beviljar bidrag för något som varit praxis i många år hamnar människor i kläm. Hjälpmedelscentralen kräver nämligen förvaringsmöjlighet i låsbart och frostfritt utrymme med laddningsmöjligheter för att den som fått en elrullstol förskriven ska kunna kvittera ut den.

Utan bidrag, inget garage. Utan garage, ingen rullstol.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad ämnar ministern och regeringen göra för att säkra jämlika möjligheter för människor med behov av elrullstol att kunna använda sig av en sådan?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2544 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2544 av Lina Nordquist (L)
Förvaring av elrullstolar

Lina Nordquist har frågat mig om vad jag och regeringen ämnar göra för att säkra jämlika möjligheter för människor med behov av elrullstol att kunna använda sig av en sådan.

Regeringens funktionshinderspolitik tar sin utgångspunkt i Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter och är en del i arbetet för ett mer jämlikt samhälle, där människors olika bakgrund eller förutsättningar inte ska avgöra möjligheten till delaktighet i samhället. För att uppnå de funktionshinderspolitiska målen verkar samhället för att möjliggöra för enskilda att bo självständigt i eget hem.

Lagen om bostadsanpassningsbidrag har till syfte att genom bidrag till anpassning av bostäder ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till ett självständigt liv i eget boende. Bostadsanpassningsbidrag lämnas för att anpassa och komplettera fasta funktioner i och i anslutning till en bostad. I förarbetena (prop. 2017/28:80 Ny lag om bostadsanpassningsbidrag) uttrycker regeringen att i likhet med vad som gällde tidigare ska bidrag kunna lämnas till exempelvis tillbyggnader. I förarbetena anges också avsikten att bidrag i vissa fall ska kunna lämnas för enklare förråd för rullstol och andra viktiga hjälpmedel.

Regeringen har påbörjat en dialog med Sveriges Kommuner och Regioner för att se över vilka möjligheter som finns inom ramen för annan lagstiftning

att stödja enskilda som har behov av hjälpmedel så att de också får förutsättningar för att ta emot dem.

Stockholm den 21 april 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.