Framtidsfullmaktens användbarhet

Skriftlig fråga 2021/22:1312 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-18
Överlämnad
2022-03-21
Anmäld
2022-03-22
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Lagen om framtidsfullmakt trädde i kraft den 1 juli 2017. Tanken med en framtidsfullmakt är att det ska vara möjligt att själv bestämma vem som ska fatta beslut för en i framtiden, om och när man själv inte längre är beslutskapabel. Framtidsfullmakten är i första hand tänkt att vara ett alternativ till god man eller förvaltare och vanlig fullmakt.

Fullmakten kan omfatta både ekonomiska och personliga angelägenheter, som att ansöka om särskilt boende eller att kunna bistå fullmaktsgivaren vid vårdkontakter. Den kan även omfatta försäljning av fast egendom och/eller bostadsrätt, men detta ska då framgå av fullmakten.

Inkommande rapporter berättar om att de som använder framtidsfullmakter förvägras använda dem av banker men också socialtjänst. Dessa accepterar inte framtidsfullmakter utan kräver särskilda bankfullmakter eller god man. Därmed förlorar lagen om framtidsfullmakt sitt ursprungliga syfte.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att följa upp hur lagen om framtidsfullmakt fungerar så att den uppfyller sitt ursprungliga syfte?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1312 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/ 0 1055 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1312 av Barbro Westerholm (L)
Framtidsfullmaktens användbarhet

Barbro Westerholm har frågat mig om jag och regeringen avser att följa upp hur lagen om framtidsfullmakter fungerar så att den uppfyller sitt ursprungliga syfte.

Att människor som behöver hjälp känner sig trygga med att de också får det är en viktig fråga för regeringen. Som ett komplement till ordningen med gode män och förvaltare infördes för några år sedan på regeringens inititiativ lagstiftning om framtidsfullmakter.

En framtidsfullmakt ger enskilda ökat självbestämmande och bättre möjligheter att planera framtiden och behålla kontrollen över frågor som är av stor betydelse för dem. För mig är det angeläget att ordningen med framtidsfullmakter fungerar som det var tänkt och att fullmaktshavare ges goda förutsättningar att hjälpa sina huvudmän i deras vardag.

Lagstiftningen är fortfarande relativt ny och det är tydligt att det fortfarande finns en osäkerhet hos vissa aktörer om vad en framtidsfullmakt innebär och vilken behörighet en framtidsfullmaktshavare har att företräda sin huvudman. Jag kommer att följa frågan noga och utesluter inte att överväga att vidta åtgärder om det skulle visa sig nödvändigt.

Stockholm den 30 mars 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.