framväxten av en svensk solcellsmarknad

Skriftlig fråga 2000/01:1486 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-02
Besvarad
2001-07-05
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juli

Fråga 2000/01:1486

av Birger Schlaug (mp) till finansminister Bosse Ringholm om framväxten av en svensk solcellsmarknad

I flertalet EU-länder ges investeringsbidrag för installation till solceller. Detta innebär givetvis att staten får en kostnad för introduktionen av denna teknik.

Sverige är ett av de få länder som inte ger bidrag till installation av solceller, trots att Ångströmslaboratoriet är världsledande och att inhemsk produktion, baserad på deras teknik, behöver en hemmamarknad. Som situationen ser ut nu missgynnas således svensk solcellsutveckling jämfört med andra EU-länder. Detta är oroande. Inte minst med tanke på hur Sverige missat att vara i framkant när det gäller annan modern elproduktion, läs vindkraft, som i dag utgör en av Danmarks största exportprodukter.

Avser finansministern skapa utrymme i budgeten för investeringsstöd till solcellsutvecklingen?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1486 besvarad av

den 5 juli

Svar på fråga 2000/01:1486 om framväxten av en svensk solcellsmarknad

Näringsminister Björn Rosengren

Birger Schlaug har frågat finansministern om han avser att skapa utrymme i budgeten för investeringsstöd till solcellsutvecklingen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Birger Schlaug pekar på den framgångsrika forskningen på solcellsområdet vid Ångström Solar Centrum, och på behovet av en hemmamarknad för att främja utvecklingen av inhemsk produktion. I dagsläget finns det dock inte någon produkt baserad på Ångströmslaboratoriets resultat som skulle kunna främjas av ett investeringsstöd.

För närvarande är också kostnaderna för att producera el med solceller mycket höga jämfört med det svenska elpriset. Ett fortsatt utvecklingsarbete är nödvändigt för att solcellstekniken ska kunna närma sig en situation där den blir kommersiellt konkurrenskraftig. Framtida utvärderingar, t.ex. av insatserna inom det energipolitiska programmet, kommer bl.a. att utgöra grund för en bedömning av hur introduktionen av solceller i Sverige eventuellt ska främjas i framtiden.

I övrigt hänvisar jag till mitt svar den 2 juli i år på Birger Schlaugs fråga 2000/01:1442 om investeringsstöd till solceller.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.