Fredat fiske på strömming i Bottenhavet

Skriftlig fråga 2021/22:88 av Elin Segerlind (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-05
Överlämnad
2021-10-06
Anmäld
2021-10-12
Svarsdatum
2021-10-13
Sista svarsdatum
2021-10-13
Besvarad
2021-10-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Lokala kustfiskare, genom producentorganisationen Kustfiskarna Bottenhavet, har ställt krav på fredningsområde för att rädda strömmingen i södra Bottenhavet. Nu ställer sig de fyra länsstyrelserna längs Norrlandskusten bakom deras krav och har skickat in en skrivelse till Näringsdepartementet. Vad de kräver är ett akut inrättat fredningsområde för strömmingen i Bottenhavet.

Det som fiskarna och länsstyrelsen nu gemensamt föreslår är ett fredningsområde för strömming i ett viktigt övervintringsområde där strömmingen samlas, under tidsperioden 1 januari–31 mars 2022.

Bakgrunden är att strömmingen i Bottenhavet likväl som i Bottenviken i dag utsätts för alltför stora uttag av det storskaliga trålfisket. De småskaliga kustfiskarna har återkommande vittnat om att det blir allt mindre fångster, och tidigare i år hade vi nyheter om hur surströmmingsproducenterna inte hade tillräckligt med strömming för sin beredning.

Forskningen visar också att andelen stor strömming minskar på grund av ett hårt fisketryck. Strömmingen är motorn i Östersjöns ekosystem, och en förlust av ett livskraftigt strömmingsbestånd skulle få förödande konsekvenser.

Att skydda strömmingen genom ett fredat område i Bottenhavet är viktigt och visar på betydelsen av åtgärder som skapar återhämtning för bestånden för att på lång sikt kunna säkerställa ett livskraftigt bestånd i Östersjön.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att skydda strömmingsbestånden i Östersjön genom att införa ett fredningsområde i södra Bottenhavet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:88 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/ 02507 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:88 av Elin Segerlind (V) Fredat fiske på strömming i Bottenhavet

Elin Segerlind har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att skydda strömmingsbestånden i Östersjön genom att införa ett fredningsområde i södra Bottenhavet.

Det småskaliga och kustnära fisket är en viktig fråga för regeringen. Yrkesfisket står inför stora utmaningar och regeringens övergripande målsättning är ett hållbart fiske, ökad resurseffektivitet och mer hållbara fiskemetoder och redskap.

Den 26 augusti 2021 presenterade kommissionen ett förslag till förordning när det gäller fastställandet av fiskemöjligheter i Östersjön för 2022 samt vissa fiskemöjligheter i vatten utanför Östersjön. Förslaget innebär att de totala tillåtna fångstmängderna (TAC) och kvoterna för 2022 i Östersjön fastställs på nivåer som överensstämmer med målen och principerna i den gemensamma fiskeripolitiken, inklusive målet om beståndsstorlek över den nivå som kan ge maximalt hållbar avkastning (MSY) i linje med den fleråriga Östersjöplanen för torsk, sill/strömming och skarpsill i Östersjön och att förslaget är grundat på internationella havsforskningsrådet (ICES) vetenskapliga råd om MSY. ICES bedömer att beståndssituationen för strömming i Bottniska viken är god och att strömmingen har en beståndsstorlek över MSY. Regeringens övergripande målsättning är att förvaltningsåtgärder ska beslutas i linje med den gemensamma fiskeripolitikens mål och principer.

Det stämmer att det har inkommit en skrivelse avseende ett förslag på fredningsområde för strömming till både Näringsdepartementet och Havs- och vattenmyndigheten. Det är Havs- och vattenmyndigheten som har regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskresurserna. Tillräckliga vetenskapliga underlag som tydliggör orsakssamband är en förutsättning för att bedöma vilka åtgärder som är rätt att vidta för bevarande och förvaltning av fiskbestånden. Havs- och vattenmyndigheten har i nuläget inte viktiga nyckeldata för att analysera beståndet på mindre skala än det som ges inom den biologiska rådgivningen. Mot bakgrund av det har regeringen uppdragit till Havs- och vattenmyndigheten att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas för att skydda kustlekande bestånd av sill i norra Egentliga Östersjön. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Näringsdepartementet) senast den 31 mars 2022. Jag följer arbetet med att förbättra miljösituationen och kunskapen om fiskbestånden i Östersjön.

För mig och regeringen är det viktigt att det även i framtiden finns förutsättningar för ett småskaligt kustnära fiske och en konkurrenskraftig fiskerinäring som levererar och bereder fiskeriprodukter i Sverige.

Stockholm den 13 oktober 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.