fredsforskning i PFF

Skriftlig fråga 2004/05:1827 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-06-08
Inlämnad
2005-06-08
Besvarad
2005-06-15
Svar anmält
2005-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juni

Fråga 2004/05:1827

av Harald Nordlund (fp) till försvarsminister Leni Björklund om fredsforskning i PFF

Sverige samarbetar i dag med Nato inom EAPR, Euroatlantiska partnerskapsrådet och PFF, Partnerskap för fred.

I UD Info nr 2 2005 skrivs bland annat att "Sverige har ett grundläggande intresse av att kunna fortsätta att utöva inflytande över de aktiviteter där vi samverkar med Nato, inte minst de krishanteringsinsatser vi deltar i, samt få insyn i Natos arbete". När PFF inrättades var syftet att koncentrera samarbetet på fredsfrämjande insatser. I ovan nämnda information sägs partnerskapet ha bidragit till förbättrad förmåga för exempelvis internationell krishantering.

I krishanteringen inom PFF är det de militära aktörerna som spelar huvudrollen. Sverige borde emellertid genom sin alliansfrihet ha stora möjligheter att i samarbetet föra in fredsforskningen och andra företrädare för icke-våldsmetoder inom konflikthantering.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder hon ämnar vidta för att främja användningen av fredsforskningens rön inom det fredsfrämjande samarbetet i PFF.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1827 besvarad av

den 15 juni

Svar på fråga 2004/05:1827 om fredsforskning i PFF

Försvarsminister Leni Björklund

Harald Nordlund har, med hänvisning till Sveriges samarbete med Nato inom ramen för Euroatlantiska partnerskapsrådet och Partnerskap för fred, frågat vilka åtgärder jag ämnar vidta för att främja användningen av fredsforskningens rön inom detta samarbete.

Han menar också att avseende krishantering inom PFF är det de militära aktörerna som spelar huvudrollen.

Harald Nordlund har rätt så till vida att en av delarna i PFF-samarbetet är just förmågan för militära förband från olika länder att kunna arbeta tillsammans i internationell krishantering. Men militära förband är bara en av aktörerna i internationell krishantering och kan under vissa faser stabilisera situationen, därmed skapande förutsättningar för att andra medel såsom diplomatiska, politiska och ekonomiska sådana ska komma till verkan.

Att framhäva de civila medlen för krishantering, samt de organisationer som medverkar i detta är sedan länge en svensk profilfråga. Därför deltar flera myndigheter än de militära i PFF-samarbetet.

Sverige erbjuder också, inom ramen för PFF, kurser och seminarier anordnade av Folke Bernadotteakademien, Försvarshögskolan, Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Rikspolisstyrelsen i vilka fredsforskningens rön återspeglas. Utländska deltagare har generellt haft mycket positiva omdömen efter deltagande i dessa.

Ett annat exempel, där behovet av civil och militär samverkan särskilt poängteras, är stabsövningarna i Viking-serien som Sverige, genom Försvarsmakten, anordnat 1999, 2001 och 2003, och dit övriga deltagare i PFF inbjuds.

I dessa övningar har, bland annat för att kunna främja just de civila aspekterna och fredsforskningens rön, förutom statliga myndigheter, också

  • Amnesty International,
  • International Legal Assistance Consortium (ILAC),
  • Internationella Röda Korskommittén,
  • Kristna Fredsrörelsen,
  • Kvinnliga Bilkåren,
  • Rädda Barnen,
  • Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen,
  • Svenska Lottakåren,
  • Svenska Röda Korset samt
  • UNHCR

deltagit.

I årets övning, som planeras att genomföras i Enköping i december, deltar även Liv och Fredinstitutet.

Så på Harald Nordlunds fråga kan jag svara att de civila aspekterna på internationell krishantering samt fredsforskningens rön främjas aktivt genom svenskt agerande i EAPR och PFF.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.