Fria entréer på de nationella museerna

Skriftlig fråga 2006/07:89 av Papadopoulos, Nikos (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-08
Anmäld
2006-11-08
Besvarad
2006-11-15
Svar anmält
2006-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 november

Fråga

2006/07:89 Fria entréer på de nationella museerna

av Nikos Papadopoulos (s)

till statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Det senaste årets fria entré på de nationella museerna har på många sätt varit en stor succé. För museerna har det inneburit en ny och större publik. För staten har ökade anslag på 10 % resulterat i en ökning av antalet besök med 159 %. För många av de människor som av tradition inte besöker museer har det slopade inträdet inneburit museibesök som annars inte hade ägt rum. Även den borgerliga majoriteten i Stockholm förstår värdet av fritt inträde på Stockholms kommunala museer som blir fortsatt avgiftsfria. Till DN säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt, fp, att många stockholmare genom den fria entrén får ut väldigt mycket för en relativt liten kostnad för staden, samt att museerna får in pengar då både kafeterior och museibutiker ökar omsättningen med fler besökare. Det resonemanget borde kulturministern rimligen hålla med om. En viktig del av museitanken är synen på besökaren. Vill man vända sig till den redan kulturvana publiken eller vill man vända sig till nya samhällsgrupper? Museerna har tidigare tenderat att vända sig till högutbildad medelklass. Med 2005 års reform med fri entré lockades nya grupper som låginkomsttagare och förortsinvånare till museerna; det är dessa som kulturministern nu stänger dörren för.

Hur avser statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth att verka för att de ovana museibesökarna besöker museerna, och förhindra att museerna åter tenderar att vända sig till en högutbildad medelklass?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:89 besvarad av Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth

den 15 november

Svar på fråga

2006/07:89 Fria entréer på de nationella museerna

Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth

Nikos Papadopoulos har frågat mig hur jag avser att verka så att de ”ovana” museibesökarna besöker museerna, och förhindra att museerna åter tenderar att vända sig till en högutbildad medelklass.

Vi kan gemensamt konstatera att det blivit flera besökare på våra statliga museer under 2005 jämfört med året före. Väldigt många av dessa var barn och unga, som även fortsättningsvis kan gå gratis på de statliga museerna. Kulturrådet lämnar dessutom i sin statistiska rapport Kulturen i siffror en brasklapp gällande de höga besökssiffror som nämns i frågan; det går inte alltid att jämföra olika verksamhetsår med rättvisande resultat. I samma rapport framgår också att det funnits år före 2005 då museerna hade lika många besökare @ trots att det då togs en entréavgift. Likaså har till exempel Vasamuseet under 2005 haft flera besökare än någonsin tidigare, trots att varje vuxen besökare betalat inträde.

Jag är alltså inte säker på att avgiften @ i genomsnitt kostade ett museibesök på avgiftsbelagt museum 43 kr under förra året @ alltid är anledningen till om ”ovana” besökare kommer till museerna eller inte. Det är alltid innehållet som är det viktigaste. Om museernas verksamhet inte är tilltalande så kommer inga besökare, oavsett vad som står på prislappen.

För att locka olika typer av besökare till museerna måste de fortsätta att göra spännande utställningar och ha lockande och varierad programverksamhet. Den museikoordinator som regeringen avser att tillsätta kan till exempel bidra till utbyte av idéer om ökade samarbeten och om hur museerna kan presentera sig så att flera hittar dit. De statliga museerna arbetar redan med att etablera nya samarbeten och kontaktvägar för att bredda sin publik. Ett exempel är Historiska museet som häromveckan hade en förortsfilmfestival i samarbete med tidningen Gringo @ hela entréhallen på museet var förvandlat till en chill-out zone där ungdomar från Stockholms förorter hopades under flera dagar.

Jag vill ge museerna förutsättningar till fortsatt riktigt bra publik verksamhet som är intressant för så många som möjligt. Nu blir det fri entré på centralmuseerna för alla skolungdomar. Utöver det står det museerna fritt att ha rabatter, fri entré vissa dagar, för vissa grupper eller liknande. Utgångspunkten måste dock vara att museerna ges utrymme till att fortsätta göra spännande saker som lockar många människor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.