Friskolor och redovisning av uppgifter

Skriftlig fråga 2019/20:668 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-18
Överlämnad
2019-12-19
Anmäld
2019-12-20
Sista svarsdatum
2020-01-02
Svarsdatum
2020-01-10
Besvarad
2020-01-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Liberalerna har noterat att en dom meddelats som gör det möjligt för vissa friskolor att tillämpa ett regelverk som innebär att man inte behöver redovisa vissa uppgifter offentligt, till exempel elevernas betyg. Principen måste vara att skollagen ska gälla alla skolor oavsett kommun och oavsett huvudman. Undantag för så kallade känsliga uppgifter om eleverna finns redan avseende åtgärdsprogram, vilket omfattar samtliga huvudmän. Men att införa ett undantag som innebär att grundläggande skolinformation om elevernas kunskapsutveckling eller elevernas betyg kan sekretessbeläggas är olyckligt. Liberalerna menar att regeringen bör initiera ett arbete i syfte att se över lagstiftningen med målet att förtydliga och slå fast det offentligas rätt till insyn oavsett om det gäller kommunala eller fristående skolor.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att skollagen ska omfatta även fristående skolor när det gäller insyn i exempelvis betyg?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:668 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/04436/GV

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:668 av Roger Haddad (L)
Friskolor och redovisning av uppgifter

Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag som minister och regeringen avser att vidta för att skollagen ska omfatta även fristående skolor när det gäller insyn i exempelvis betyg.

En viktig utgångspunkt för regeringen är att medborgarna har insyn i offentligt finansierad verksamhet och att skolverksamhet kan granskas.

Regeringen beslutade den 15 februari 2018 lagrådsremissen Offentlighetsprincipen ska gälla i fristående skolor. Lagrådet konstaterade i sitt yttrande över remissen att Friskolornas riksförbund i ett brev till Lagrådet upplyst att flera fristående skolor ägs av företag som är börsnoterade. Lagrådet angav ett antal frågor som behövde analyseras med anledning av detta och anförde att innan dessa frågor har analyserats närmare kunde Lagrådet inte tillstyrka lagstiftning i enlighet med förslagen. Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) beslutade därför den 15 juni 2018 att uppdra åt en utredare att biträda Regeringskansliet med att utifrån bl.a. EU-rätten analysera om de lagförslag som har lämnats i lagrådsremissen behöver kompletteras för att offentlighetsprincipen ska kunna införas hos huvudmän för fristående skolor som är börsnoterade bolag eller dotterbolag till börsnoterade moderbolag. En promemoria, Offentlighetsprincipen i börsnoterade skolföretag (U2019/00366/GV), innehållande utredarens analys har remissbehandlats.

Förslaget i nämnda lagrådsremiss innebär att enskilda huvudmän vid tillämpningen av offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) ska jämställas med myndigheter. I lagrådsremissen görs bedömningen att huvudmännen därmed inte kommer att omfattas av bestämmelser om sekretess till skydd för enskildas ekonomiska förhållanden. I sin fråga hänvisar Roger Haddad till en dom som innebär att fristående skolor inte behöver redovisa vissa uppgifter offentligt, till exempel elevernas betyg. Kammarrätten i Göteborg har meddelat en dom som avser en begäran om att få ut uppgifter från Statistiska Centralbyrån om gymnasieelevers prestationer m.m. redovisade på huvudmanna- och kommunnivå. Den sekretessbestämmelse som domstolen har tillämpat på uppgifter om fristående skolor skyddar uppgifter om enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden. Genomförs lagrådsremissens förslag kommer huvudmän för fristående skolor inte att omfattas av den sekretessbestämmelsen. I stället får en prövning göras i förhållande till de sekretessbestämmelser som gäller till skydd för myndigheter. Förslagen bereds nu i Regeringskansliet.

Stockholm den 10 januari 2020

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.