Till innehåll på sidan

Fristående kursers påverkan på omställningsstudiestödet

Skriftlig fråga 2023/24:833 av Niklas Sigvardsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-22
Överlämnad
2024-04-23
Anmäld
2024-04-24
Svarsdatum
2024-05-02
Sista svarsdatum
2024-05-02
Besvarad
2024-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Den senaste veckan har utbildningsminister Mats Persson vid ett flertal tillfällen uttalat sig negativt om fristående kurser. Utbildningsministern har riktat misstroende mot enskilda kurser och därmed visat på bristande tillit till landets alla lärosätens förmåga att avgöra vad som är relevant kursutbud utifrån sina givna uppdrag.

Utbildningsministern har även använt påståenden som: De senaste åren har antalet studenter på svenska högskolor ökat kraftigt. Expansionen har präglats av att fler läser fristående kurser. Ministern har även uttalat följande: Därför kommer regeringen nu att minska floran av fristående kurser och kurser på distans som har byggts upp under Socialdemokraternas tid vid makten. Det ter sig väldigt underligt när det enligt regeringens egna myndigheter inte går att se spåren av denna uppbyggnad och kraftiga expansion. Exempelvis är både antalet och andelen studenter som läser fristående kurser betydligt lägre än vid den senaste tidsperioden med en liberal utbildningsminister.

Utbildningsministern går också till hårt angrepp mot enskilda kurser och kallar dessa hobbyliknande eller kurser av hobbykaraktär. Det är långtgående uttalanden och visar en klåfingrighet gällande inte bara lärosätenas självbestämmande över kursutbudet utan även studenternas förmåga att välja kurser som stärker dem i deras bildningsresa. Kurser som finns både som fristående kurser och på distans är också avgörande för att klara av de uppdrag som lärosätena fått för att tillhandahålla ett utbildningsutbud för studenter som ställer om mitt i livet och för studenter som studerar med omställningsstudiestöd.

Med anledning av ovanstående är min fråga till utbildningsminister Mats Persson följande:

 

På vilket sätt kommer ministerns och regeringens utspel att påverka möjligheten för studenter med omställningsstudiestöd att utbilda sig?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:833 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)

Svar på fråga 2023/24:833 Fristående kursers påverkan på omställningsstudiestödet

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:833 av Niklas Sigvardsson (S)
Fristående kursers påverkan på omställningsstudiestödet

Niklas Sigvardsson har frågat mig om på vilket sätt mitt och regeringens utspel kommer att påverka möjligheten för studenter med omställnings­studiestöd att utbilda sig.

Det nya omställningsstudiestödet innebär att fler yrkesaktiva kommer att studera inom högskolan. För att ha rätt till omställningsstudiestöd måste utbildningen stärka individens ställning på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens behov. Det ska alltså finnas ett behov av arbetskraft eller den sortens kompetens på arbetsmarknaden. Det är därför viktigt att lärosätena har incitament att både utveckla sitt utbildningsutbud och har möjlighet att erbjuda dessa utbild­ningar över tid. Nyligen beslutade jag därför om ett uppdrag till en utredare som mot denna bakgrund får i uppdrag att biträda Utbildnings­departementet med att utreda en särskild ersättnings­modell för utbildning för omställning och vidareutbildning för yrkesverk­samma.

Utredaren ska lämna förslag på en modell för hur universitet och högskolors utbildningsutbud kan utvecklas för att möta de nya behov som den förän­derliga arbetsmarknaden ger upphov till och som är bakgrunden till det nya omställningsstudiestödet. I uppdraget ingår att bl.a. föreslå hur resurs­tilldel­ningssystemet kan anpassas så att ett relevant och flexibelt utbud av kurser och program av hög kvalitet riktade till yrkesverksamma kan vidmakthållas över tid. Uppdraget ska redovisas senast den 29 april 2025.

För att förbättra möjligheterna till vidareutbildning för yrkesverksamma med specialistkompetens satsar regeringen särskilt på korta kurser för yrkesverk­samma. Syftet är att medlen ska kunna bidra till att utveckla ett särskilt kvali­ficerat utbildningsutbud som på sikt kan ges som uppdrags­utbildning eller poänggivande högskoleutbildning.

Stockholm den 2 maj 2024

 

 

 

Mats Persson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.