Fritids- och husbehovsfiske med garn

Skriftlig fråga 2020/21:1792 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-11
Överlämnad
2021-02-12
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har skickat ut förslag på remissbehandling om fiskereglering i marina skyddade områden i Västerhavet. Förslagen innebär ett totalförbud för allt garnfiske och föreslås träda i kraft redan den 15 mars och den 1 maj 2021.

I detta förslag till förbud ingår även det småskaliga, kustnära fritids- och husbehovsfisket då det inte nämns som undantaget någonstans i förslaget. Inte heller redogörs det för någon konsekvensanalys rörande detta. Vad som däremot är uppenbart är att ett sådant förbud skulle lägga en död hand över livet i hamnarna runt kusten och att man kan ifrågasätta till vilken nytta.

Den långsiktigt hållbara utvecklingen för fiskbestånd beror på uttaget av fisk men också på hur fiskens livsmiljö fungerar. Fritids- och husbehovsfiskets uttag av fisk är begränsat i förhållande till effekten på bestånden av miljöfaktorer samt säl och skarv. Fritidsfiskarna bidrar också ofta till miljöåtgärder som till exempel att undanröja vandringshinder. Det höga värde fritidsfiskarna sätter på möjligheten att kunna fiska innebär att de ofta är garanten för det hållbara fisket.

Fisk som landas genom fritids- och husbehovsfiske betingar ett stort samhällsekonomiskt värde i förhållande till fisk som landas i storskaligt fiske. I tillägg till värdet av fisken i sig innebär fritidsfisket en upplevelse som många människor sätter stort värde på. Det småskaliga fisket utgör dessutom en viktig länk till våra små kustnära byars och hamnars historia och har därför en viktig roll att spela för gemenskap och som kulturhistorisk bärare. Fritids- och husbehovsfisket bör därför ses som en tillgång snarare än som ett hot.

I tillägg till och utöver de frågor på fiskeripolitikens område som hanteras inom ramen för januariavtalet vill jag därför fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser statsrådet att göra för att reglerna för att skydda fiskbestånden i svenska fiskevatten ska utformas på ett träffsäkert och effektivt sätt som inte slår undan benen för småskaligt fritids- och husbehovsfiske?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1792 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:1792 av Tina Acketoft (L)
Fritids- och husbehovsfiske med garn

Tina Acketoft har frågat mig vad jag avser att göra för att reglerna för att skydda fiskbestånden i svenska fiskevatten ska utformas på ett träffsäkert och effektivt sätt som inte slår undan benen för småskaligt fritids- och husbehovsfiske.

Havs- och vattenmyndigheten har regeringens uppdrag att verka för en hållbar förvaltning av fiskeresurserna. Myndigheten får meddela föreskrifter för fiskevården och fiskets bedrivande som förbjuder eller begränsar fisket med avseende på vilken fisk som får fångas, användningen av fiskefartyg, fiskemetoder eller fiskeredskap och fiske inom vissa områden eller för vissa ändamål samt även om vilken hänsyn som vid fiske ska tas till naturvårdens intressen.

Enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning ska en myndighet innan den beslutar om föreskrifter så tidigt som möjligt utreda föreskrifternas kostnadsmässiga och andra konsekvenser i den omfattning som behövs i det enskilda fallet och dokumentera utredningen i en konsekvensutredning samt ge statliga myndigheter, kommuner, regioner, organisationer, näringslivet och andra som kostnadsmässigt eller på något annat betydande sätt berörs tillfälle att yttra sig i frågan och om konsekvensutredningen. Remissbehandlingen av Havs- och vattenmyndighetens förslag om fiskereglering i marina skyddade områden i Västerhavet innebär att förslagen blir allsidigt belysta.

Stockholm den 24 februari 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.