Frivilliga till Ukraina

Skriftlig fråga 2021/22:1232 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-09
Överlämnad
2022-03-10
Anmäld
2022-03-14
Svarsdatum
2022-03-16
Sista svarsdatum
2022-03-16
Besvarad
2022-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Kriget i Ukraina har med all rätt engagerat många svenskar, som på olika sätt vill bidra i kampen mot den ryska invasionen eller till förmån för ukrainska flyktingar. De senaste dagarna har vi bland annat kunnat läsa om att det redan finns uppemot 400 svenskar som visat intresse för att ansluta sig till Ukrainas försvar.

Detta stöd är varmt välkommet av Ukrainas armé, som just nu är i stort behov av omvärldens stöd. Problemet nu är att svensk lagstiftning, som tillkom i syfte att försvåra för svenska jihadister att ansluta till terrorsekter såsom Islamiska staten, även gör det komplicerat för dessa hjältar. Det är ett problem som vi dessutom såg genom hanteringen av personer som anslutit i kampen mot Islamiska staten eller andra islamistgrupper.

Vad står då konkret? I 19 kap. 12 § brottsbalken i paragrafens lydelse enligt lag (2020:16) kan vi läsa följande: Den som utan regeringens tillstånd här i landet värvar någon annan till främmande krigstjänst eller därmed jämförlig tjänst döms för olovlig värvning till böter eller fängelse i högst ett år eller, om Sverige var i krig, till fängelse i högst två år.

Denna lag riskerar att innebära att det inte är tillåtet att värva personer i Sverige för att delta på Ukrainas sida i den pågående konflikten, så länge det inte är sanktionerat av regeringen. Att delta i krigstjänst eller därmed jämförlig tjänst innebär också att delta såsom exempelvis signalist eller chaufför i icke stridande befattningar.

Vi är många som förespråkat såväl skarpa sanktioner mot Ryssland och Belarus som att vi ska skicka vapen, försvarsmateriel och förnödenheter till Ukraina. I och med att Sverige nu också sänder vapen till Ukraina borde det vara rimligt att regeringen tydligt ger tillstånd till rekryteringen av frivilliga till Ukrainas försvar i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående önskas svar från försvarsminister Peter Hultqvist på följande fråga:

 

Anser ministern att det är bra att frivilliga svenskar ansluter sig till försvaret av Ukraina, och kommer några åtgärder att vidtas i syfte att tydliggöra regeringens ställningstagande?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1232 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)


Svar på fråga 2021/22:1232 av Markus Wiechel (SD)
Frivilliga till Ukraina

Markus Wiechel har frågat mig om jag anser att det är bra att frivilliga svenskar ansluter sig till försvaret av Ukraina och om några åtgärder kommer att vidtas i syfte att tydliggöra regeringens ställningstagande.

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina stödjer regeringen Ukraina och den ukrainska befolkningen ekonomiskt, humanitärt och även med militär materiel som stärker Ukrainas motståndskraft.

Det finns inget förbud i svensk rätt för enskilda personer att delta i väpnade konflikter i andra länder.

Utrikesdepartementet avråder sedan den 12 februari 2022 från alla resor till Ukraina.

Stockholm den 16 mars 2022

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.