Till innehåll på sidan

frivilligorganisationernas fortsatta verksamhet på Gotland

Skriftlig fråga 2004/05:189 av Grönhagen, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-22
Anmäld
2004-10-22
Besvarad
2004-10-27
Svar anmält
2004-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga 2004/05:189

av Carina Grönhagen (s) till försvarsminister Leni Björklund om frivilligorganisationernas fortsatta verksamhet på Gotland

Enligt förslaget i försvarspropositionen kommer P 18 att avvecklas. Av olika skäl är jag kritisk till det förslaget. Jag vill här peka på ett område som berörs av en nedläggning. P 18 har en mycket stor betydelse för de olika frivilligorganisationernas verksamhet genom stöd i form av personell kompetens, lokaler för utbildning, instruktörer, fordon och annan utrustning. Frivilligorganisationerna har ca 10 000 medlemmar och rekryteringen är starkt kopplad till P 18.

Utöver alla andra negativa effekter av en nedläggning av P 18 finns också en risk att den påverkar rekryteringen till frivilligorganisationerna på Gotland. En lösning som har nämnts är att F 17 i Kallinge tar över stödet till dem. Om det skulle bli aktuellt är frågan: Finns det avsatta medel för att samordna frivilligorganisationerna på Gotland med F 17 då det gäller utbyggnad av lokaler, vapenförvaring etcetera?

Jag vill fråga försvarsministern vilka åtgärder hon tänker vidta för att trygga frivilligorganisationernas fortsatta verksamhet på Gotland.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:189 besvarad av

den 27 oktober

Svar på fråga 2004/05:189 om frivillligorganisationernas fortsatta verksamhet på Gotland

Försvarsminister Leni Björklund

Carina Grönhagen har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att trygga frivilligorganisationernas fortsatta verksamhet på Gotland.

Nedläggningen av Gotlands regemente P 18 är en del i den omfattande reducering av Försvarsmaktens grundorganisation som regeringen föreslår i försvarspropositionen (2004/05:5). I propositionen redogör vi utförligt för de bedömningar som legat till grund för reduceringen. Där framgår varför den mekaniserade utbildningen bör koncentreras till I 19, P 4 och P 7 och därmed även varför bland annat P 18 bör läggas ned.

Carina Grönhagen konstaterar i sin fråga att P 18 har en mycket stor betydelse för de olika frivilligorganisationernas verksamhet och att deras rekrytering riskerar att påverkas om P 18 läggs ned. Jag kan förstå Carinas oro och min bedömning är att motsvarande förhållande gäller även i övriga delar av landet där Försvarsmaktens verksamhet reduceras eller upphör. Vi måste dock komma ihåg att stödet till frivilligorganisationerna inte ska påverkas av nedläggningarna eftersom ansvaret för detta i dagsläget åligger de så kallade militärdistriktsgrupperna. Det militära försvarets ledningsstruktur kommer att ses över. Militärdistriktsorganisationen och därmed stödet till de frivilliga försvarsorganisationerna kommer att ingå i den översynen.

De frivilliga försvarsorganisationerna kommer dock att ha en mer begränsad roll i det framtida insatsförsvaret och detta understryks av den kraftiga reduktion som nu genomförs av Försvarsmaktens organisation.

Det är ändå min bestämda uppfattning att vi även i framtiden, trots minskade volymer, måste ta till vara det engagemang och det kunnande som finns hos personer inom de frivilliga försvarsorganisationerna.

Försvarsmakten och Krisberedskapsmyndigheten har därför fått i uppdrag att redovisa myndigheternas framtida behov av frivillig personal och vilka organisationer som kan tillhandahålla dessa.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.