funktionshindrade i öststatsländerna

Skriftlig fråga 2000/01:372 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-07
Anmäld
2000-12-12
Besvarad
2000-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga 2000/01:372

av Sonja Fransson (s) till utrikesminister Anna Lindh om funktionshindrade i öststatsländerna

I Ryssland och övriga Östeuropa omhändertas barn med utvecklingsstörning och andra svåra funktionshinder av staten och skickas till institutioner där det stora flertalet därefter stannar livet ut.

I många fall är situationen katastrofal. Byggnaderna är gamla och saknar ofta helt underhåll. De intagna är mångdubbelt fler än husen är byggda för. De sanitära förhållandena är vedervärdiga och personalen, som är alldeles för fåtalig, inriktar sitt arbete på enbart "förvaring".

Förhållandena vid dessa gamla institutioner strider mot alla överenskommelser om grundläggande mänskliga rättigheter. Många av de länder, där dessa förhållanden råder, ansöker nu om inträde i EU.

Jag anser att Sverige som ordförandeland bör föreslå att EU i de kommande förhandlingarna kräver respekt för de mänskliga rättigheterna av alla de länder som söker inträde. Situationen vid institutionerna för funktionshindrade bör därmed granskas i de kommande förhandlingarna om EU-inträde.

Med detta som bakgrund vill jag fråga ministern:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att respekten för mänskliga rättigheter också ska gälla de ca 2 miljoner funktionshindrade i öststatsländerna?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:372 besvarad av

den 14 december

Svar på fråga 2000/01:372 om funktionshindrade i öststatsländerna

Utrikesminister Anna Lindh

Sonja Fransson har frågat mig om vilka åtgärder som avses vidtas för att respekten för mänskliga rättigheter också ska gälla de cirka två miljoner funktionshindrade i Central- och Östeuropa.

Kandidatländernas framsteg utvärderas årligen av kommissionen avseende uppfyllnaden av de s.k. Köpenhamnskriterierna. Dessa inkluderar respekten för de mänskliga rättigheterna för alla medborgare, inklusive medborgare med funktionshinder.

Att förhandla om medlemskap innebär att kandidatländerna förklarar sig villiga att anta EU:s hela regelverk @ acquis communautaire. Därmed accepterar kandidatländerna också de bestämmelser som reglerar handikappfrågor inom EU.

Situationen för människor med funktionshinder i Central- och Östeuropa och i Ryssland är i många avseenden mycket svår, och betydande insatser krävs, både politiskt och ekonomiskt. Detta inser kandidatländernas regeringar och ansträngningar görs för att förbättra funktionshindrade personers situation. Förutom insatser från respektive kandidatlands regering sker detta även med hjälp av bilateralt stöd samt via multilaterala insatser från bl.a. Världsbanken och FN-organ. Hälso- och sjukvårdens Östeuropakommitté arbetar med hjälp av medel från Sida med kunskapsutvecklande projekt inom hälso- och sjukvården och närliggande delar av socialtjänsten. Det berör främst våra grannländer i Östeuropa.

Det lär dock dröja innan situationen för personer med funktionshinder i kandidatländerna uppnår västeuropeisk nivå. Regeringen anser att en väg mot att förbättra funktionshindrade personers situation är att med kraft driva EU-utvidgningsprocessen. Därigenom måste kandidatländerna uppfylla kriterier för upprätthållandet av de mänskliga rättigheterna. Den ekonomiska tillväxten i kandidatländerna ger också allt större möjligheter till förbättringar.

Således blir medlemskapet i EU, och även vägen dit, en mycket viktig del i den långsiktiga lösningen på dessa förhållanden.

I ett flertal av länderna i Central- och Östeuropa och i Ryssland gör Sida i dag stora insatser som syftar till att personer med funktionshinder ska bli delaktiga i samhället. Insatserna riktas framför allt mot avinstitutionalisering, samt att förebygga att barn hamnar på institutioner. Dessutom utbildas tjänstemän att arbeta på ett mer konstruktivt sätt med funktionshindrade. Sida har även projekt där arbetsplatser anpassas för att ge förutsättningar för funktionshindrade att bli mer delaktiga inom arbetsmarknaden. Inom ramen för vänortssamarbetet behandlas också handikappfrågor. Det viktigaste målet med stödet är att få till stånd attitydförändringar genom kunskapsöverföring.

Under det svenska ordförandeskapet kommer Socialdepartementet att arrangera ett expertmöte i Linköping den 25@26 april där handikappfrågor kommer att diskuteras ur ett människorättsperspektiv. Till detta möte kommer både representanter för kandidatländerna och medlemsstaterna att inbjudas.

Dessutom kommer en konferens att hållas i Sankt Petersburg i april mellan EU och Ryssland. Denna fokuserar på sociala frågor i Ryssland och de mest utsatta grupperna i landet, varav funktionshindrade är en.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.