Till innehåll på sidan

funktionshindrades möjligheter att antas till riksgymnasiet

Skriftlig fråga 2000/01:1597 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-08-17
Besvarad
2001-08-29
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 augusti

Fråga 2000/01:1597

av Sonja Fransson (s) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om funktionshindrades möjligheter att antas till riksgymnasiet

I en interpellationsdebatt i riksdagen den 29 maj i år, frågade jag statsrådet om hon var beredd att verka för en förändring av de nuvarande skärpta reglerna vad gäller svårt funktionshindrade (rörelsehindrade) elevers möjligheter att antas till riksgymnasiet. Jag frågade också om statsrådet var beredd att följa, tillskapa resurser, eller ge andra möjligheter för de elever som på grund av ändrade regler inte kommer in på riksgymnasiet.

Statsrådet lovade att föreslå vissa uppmjukningar i lagtexten i framtiden. För de elever som inte antagits och som överklagat Rh-nämndens beslut ville däremot statsrådet avvakta överklagandenämndens beslut, innan andra åtgärder vidtogs.

Nämnden har nu gått igenom samtliga överklagandeärenden och alla ärenden har avslagits. Med andra ord har man följt Rh-nämndens tidigare beslut. På grund av de nya reglerna har det inte funnits möjlighet att anta eller ge dispens för dessa gravt funktionshindrade elever till riksgymnasiet. Samtidigt säger statsrådet i interpellationssvaret att det inte är rimligt att kommunerna ska bygga upp den kunskap som krävs för att tillgodose de speciella behov som dessa elever kräver.

Jag vill därför fråga statsrådet följande:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att hjälpa de elever som nu inte kom in på riksgymnasiet?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1597 besvarad av

den 31 augusti

Svar på fråga 2000/01:1597 om funktionshindrades möjligheter att antas till riksgymnasier

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Sonja Fransson har frågat vad jag ämnar vidta för att hjälpa de elever som nu inte kom in på riksgymnasiet.

Det är min och regeringens bestämda uppfattning att alla barn och ungdomar har rätt till likvärdiga villkor för en utbildning av god kvalitet. För att få en bra utbildning måste alla få det stöd som behövs för att uppnå utbildningens mål. Funktionshindrade elever måste ges extra stöd av samhället så att utbildningen utgår från elevernas förutsättningar och behov.

När det gäller intagning till Rh-anpassad utbildning detta år följer jag utvecklingen noga. Jag har träffat representanter för Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar och jag har begärt redogörelse från antagningsnämnden för att få en fullständig bild av intagningen till Rh-anpassad utbildning. Jag har tagit del av Överklagandenämndens beslut och jag har haft och har kontakt med generaldirektören för Specialpedagogiska institutet. Personalen vid Specialpedagogiska institutet har kontaktat aktuella elevers hemkommuner för att se hur man på bästa sätt kan lösa deras utbildningssituation. Jag får kontinuerlig information från Specialpedagogiska institutet om detta arbete.

Hemkommunerna är skyldiga att erbjuda gymnasieutbildning för alla ungdomar efter grundskolan. De funktionshindrade eleverna bör därför vara kända av hemkommunerna och en planering för dessa elever bör ha kunnat ske i god tid. Inom grundskolan är det vanligt med samordnade regionala utbildningsinsatser för elever med funktionshinder. Det betyder att en kommun anordnar utbildning som i stor utsträckning även ges elever från andra kommuner. Statsbidrag till sådana insatser ges enligt förordningen (1991:391) om statsbidrag till särskilda insatser på skolområdet. På samma sätt och med motsvarande bidrag kan regionala samordnade utbildningsinsatser anordnas för gymnasieelever som inte antagits till Rh-gymnaisum och där hemkommunen anser sig inte kunna ge adekvat utbildning inom ramen för individuellt program i sin gymnasieskola. Hittills har statsbidrag enligt ovan nämnda förordning begärts endast för grundskolenivån. En lösning för de nu aktuella eleverna kan således vara att någon/några kommuner åtar sig att anordna sådana regionala insatser. En annan lösning kan vara att hemkommunerna avtalar med de kommuner som har Rh-gymnasium att genomföra utbildning inom ramen för individuellt program.

Specialpedagogiska institutet arbetar bl.a. med dessa alternativ. Jag avser att, om det behövs, föreslå regeringen en ändring av årets regleringsbrev så att statsbidrag kan utgå för sådana utbildningsinsatser för dessa elever i samma omfattning som om eleverna intagits på Rh-anpassad utbildning.

Jag vill också i sammanhanget säga att bestämmelserna om behörighet till Rh-gymnasierna kommer att ändras inför nästa intagning så att de inte ska kunna tolkas så strikt som Rh-nämnden gjort i år.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.