Till innehåll på sidan

Generationsväxling av småskaligt jordbruk i Norrlands inland

Skriftlig fråga 2023/24:91 av Anna-Caren Sätherberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-06
Överlämnad
2023-10-06
Anmäld
2023-10-17
Svarsdatum
2023-10-18
Sista svarsdatum
2023-10-18
Besvarad
2023-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

I Östersunds-Posten kan man läsa om en familj som bedriver kött- och mjölkproduktion på sin gård i Åre kommun. Familjen vill generationsväxla till ena dottern. I och med den förändringen vill de avverka en del av sin skog. Allt såg okej ut tills det visade sig att det hade gjorts fynd av markering av tretåig hackspett på området, och därmed godkände inte Skogsstyrelsen avverkning.

Familjen har nu fått ett totalt avverkningsförbud på 38 hektar av den mark de ansökt om avverkning på. Ytterligare ett område omfattas av delvis avverkningsförbud, och två områden har avverkningsförbud till dess att resultatet av vissa inventeringar har redovisats. 

– Vi är småbönder som vill bedriva lantbruk som inte tär på miljön, men det verkar inte gå. Vi har alltid varit rädda om skogen – inte velat röra den för att ha en stabil plattform att stå på. Skog kan liknas med bankmedel ståendes på rot. Helt plötsligt har man inget att ta av. Man är dränerad på kapital, säger pappan i Östersunds-Posten.

Verkligheten för många småskaliga bönder i Norrlands inland är att det knappt går att bedriva jordbruk utan ett aktivt skogsbruk. Kapitalet finns i skogen..

Verkligheten är också att jordbruket är i behov av generationsväxling, annars är risken att vi får färre jordbruk i vårt land.

Verkligheten är att vi behöver mer produktion så att vi får mer svenskt på tallriken, mer svenskt i glasen och mer svenskt i tanken för att öka vår försörjningsförmåga och beredskap.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att generationsväxling av jordbruk som är beroende av aktivt skogsbruk ska kunna genomföras?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:91 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

LI2023/03338 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:91 av Anna-Caren Sätherberg (S)
Generationsväxling av småskaligt jordbruk i Norrlands inland

Anna-Caren Sätherberg har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att generationsväxling av jordbruk som är beroende av aktivt skogsbruk ska kunna genomföras.

Jag vet att skogen för många är ett viktigt kapital som behöver kunna användas i lantbrukets planering och att det för många utgör en viktig förutsättning för fortsatt verksamhet inte minst i samband med generationsväxling. Skogen är en strategisk resurs för både klimatet och svensk konkurrenskraft. Skogen är också en källa till nationell stolthet och en bärande del av vårt svenska kulturarv. En hållbar skogspolitik måste kunna förena miljöhänsyn med skogsbrukets ekonomiska villkor. Regeringen anser att det behövs en översyn av den nationella skogspolitiken för att utveckla en framtida ändamålsenlig skogspolitik som främjar ett långsiktigt hållbart svenskt skogsbruk och en växande bioekonomi.

Jag känner en stor sympati för enskilda familjer som har svårigheter att få en generationsväxling i lantbruket att komma till stånd. Regeringen anser att markägare ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten i den utsträckning som de har rätt till och att skyddet för äganderätten ska vara vägledande i fråga om ersättning vid inskränkningar i pågående markanvändning vid artskyddsärenden. Regeringen bereder fortfarande artskyddsutredningens betänkande och kommer att ta ställning till behovet av att se över tillämpliga bestämmelser i miljöbalken.

Ersättning till markägare som vill ha formellt skydd på sin mark och där myndigheterna bedömt att marken är skyddsvärd är en del av principen om att frivillighet ska vara en grundläggande utgångspunkt och det huvudsakliga arbetssättet i skogsskyddet. De medel som regeringen föreslår tillföras Naturvårdsverket i årets budgetproposition kommer att kunna användas för ersättning till markägare för bevarande av skyddsvärd skog. Genom satsningen kan vi betala ersättning till fler markägare som myndigheterna har träffat frivillig överenskommelse med, om att inrätta formellt skydd i takt med att medel finns tillgängliga.

Att skapa en framtidstro inom svenskt lantbruk är viktigt i det arbete som vi gör för att uppdatera livsmedelsstrategin. Jag vill förbättra möjligheterna för mer svensk matproduktion, för ökad försörjningsförmåga och beredskap.

Stockholm den 18 oktober 2023 –

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.