Genomförande av högskoleprovet

Skriftlig fråga 2019/20:1910 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-07
Överlämnad
2020-08-10
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-24
Sista svarsdatum
2020-08-24
Besvarad
2020-08-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Liberalerna noterade under våren att högskoleprovet ställdes in efter rekommendation från flera myndigheter däribland Folkhälsomyndigheten. Det var ett logiskt beslut då i och med att all undervisning vid landets gymnasieskolor samt universitet och högskolor övergick till distans. Dessutom var bedömningen mitt under pandemin att det var en viktig åtgärd för att motverka smittspridning.

Inför hösten aktualiseras frågan igen, och regeringen har inhämtat en analys av myndigheten UHR som nyligen meddelade och rekommenderade att högskoleprovet inte genomförs, i första hand av logistiska skäl men även med hänsyn till smittspridning. Regeringens ansvariga statsråd uttalade sig i medierna och stödde i princip dessa slutsatser, vilket Liberalerna beklagar.

Folkhälsomyndigheten avråder inte från att genomföra högskoleprovet och därför bör regeringen agera för att det ska genomföras samt meddela detta snabbt, så att berörda inte drabbas ytterligare en gång på grund av att möjligheten att skriva provet ställs in.

Min fråga till statsrådet Matilda Ernkrans är därför:

 

Avser statsrådet och regeringen att agera för att högskoleprovet ska genomföras hösten 2020?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1910 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)



U2020/04271/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1910 av Roger Haddad (L)
Genomförande av högskoleprovet

Roger Haddad har frågat mig om jag och regeringen avser att agera för att högskoleprovet ska genomföras hösten 2020.

Jag vill till att börja med säga att jag håller med Roger Haddad om att det är allvarligt att högskoleprovet har ställts in både våren och hösten 2020. Högskoleprovet är en viktig andra chans för att komma in på en högskoleutbildning. I tider av arbetslöshet är högskolestudier extra viktiga. Möjligheten för alla, oavsett bakgrund, att antas till högskolan är grundläggande. Därför är genomförandet av högskoleprovet högt prioriterat för regeringen.

Utbildningsdepartementet har sedan i våras haft en dialog med de universitet och högskolor som genomför högskoleprovet och med Universitets- och högskolerådet (UHR) om förutsättningarna för att provet ska kunna anordnas i höst. Vid ett möte har även Folkhälsomyndigheten deltagit. Universitet och högskolor har under denna dialog pekat på betydande svårigheter att genomföra provet i höst givet de nu gällande rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten för att begränsa smittspridningen. Utbildningsdepartementet har som svar på detta betonat att det är viktigt att de ansvariga myndigheterna gör allt de kan för att högskoleprovet ska kunna genomföras, samt att vi varit beredda att göra det vi kan för att underlätta genomförandet.

Regeringen har gett UHR i uppdrag att redogöra för förutsättningarna att genomföra högskoleprovet den 18 oktober 2020 samt ge exempel på åtgärder som lärosätena avser att vidta eller har övervägt för att skapa kapacitet för att provet ska kunna genomföras hösten 2020. I uppdraget ingick att inhämta underlag från universitet och högskolor.

UHR har tillsammans med universitet och högskolor kommit fram till att det inte är möjligt att genomföra högskoleprovet i höst utan att riskera en ökad smittspridning. Att genomföra högskoleprovet under normala förhållanden ställer mycket höga krav på det praktiska arrangemanget så att alla kan genomföra provet på ett likvärdigt sätt och så att det inte går att fuska på provet. Med de ännu högre krav som ställs nu under pandemin har myndigheterna bedömt att provet inte kan genomföras. UHR har därför som ansvarig myndighet beslutat att ställa in provet.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att minimera följderna av de två uteblivna proven. Giltighetstiden för provresultat har förlängts från 5 till 8 år, vilket gör att fler sökande ändå kan konkurrera med sitt högskoleprovsresultat. Regeringen har även gett UHR i uppdrag att ta fram flera prov för att möjliggöra ytterligare provtillfällen under 2021, 2022 och 2023. Detta för att skapa förutsättningar för att det går att anordna provet med färre deltagare, även om det finns svårigheter att genomföra provet på vanligt vis på grund av smittskyddsskäl. Regeringen har också tillskjutit 6 miljoner kronor för uppdraget.

Jag vill också påminna om att även om högskoleprovet är en viktig väg in i högskolan är det långt ifrån den enda vägen. Gymnasiebetyg är fortfarande huvudvägen och högskoleprovet en andra chans. Provet är ett urvalsinstrument och används bara när det finns flera sökande än platser till en utbildning. Till många högskoleutbildningar görs inget urval, och för att antas till dessa räcker det att den sökande uppfyller behörighetskraven. Regeringen har byggt ut högskolan under 2020 och fortsätter den utbyggnaden under 2021. Inför hösten 2020 har 307 000 studenter antagits till universitet och högskolor vilket är en ökning med 10 procent jämfört med hösten 2019. För 2021 beräknas satsningarna motsvara över 12 000 helårsstudenter vilket ger goda förutsättningar för att behöriga sökande kan få påbörja en utbildning redan under nästa år. För den allra största delen av utbildningarna behövs inte högskoleprovet för att en person ska kunna antas.

Som svar på Roger Haddads fråga kan jag framföra att jag har agerat för att högskoleprovet ska kunna genomföras hösten 2020. Jag som minister för högre utbildning hade önskat att det hade varit möjligt att genomföra provet i höst. I den situation vi befinner oss i med en pandemi och nu gällande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten har detta enligt den bedömning som ansvariga myndigheter gjort inte visat sig vara möjligt utan att riskera liv och hälsa. Just nu är dessutom den grupp som utgör en stor andel av de personer som skriver högskoleprovet, unga vuxna i åldrarna 20–29 år, den grupp inom vilken smittspridningen ökar snabbast. Att tvinga fram ett genomförande av provet i strid med ansvariga myndigheters och regionala smittskyddsläkares bedömning, och därigenom riskera en smittspridning och en bristande likvärdighet vid provets genomförande, vore enligt min mening inte ansvarsfullt.

Jag bevakar nu frågan noggrant och kommer återkomma med ytterligare initiativ för att skapa förutsättningar för att högskoleprovet kan genomföras framöver.

Stockholm den 24 augusti 2020

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.