Gode män och mobilt bank-id

Skriftlig fråga 2023/24:280 av Erik Hellsborn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-20
Överlämnad
2023-11-21
Anmäld
2023-11-22
Svarsdatum
2023-11-29
Sista svarsdatum
2023-11-29
Besvarad
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

I dagens Sverige har tillgång till mobilt bank-id blivit mycket viktigt. Många tjänster blir avsevärt svårare att tillgodogöra sig utan detta. Det blir således ett problem om vissa personer inte kan skaffa sig mobilt bank-id. Personer med en intellektuell funktionsnedsättning är en sådan berörd grupp. Dessa personer kan få hjälp i de flesta situationer där det behövs av en god man. När det kommer till mobilt bank-id uppstår dock problem. Bankerna kräver att berörd person själv måste ansöka; det tillåts inte att annan person gör detta åt en. Detta ställer till det för personer som till följd av intellektuell funktionsnedsättning inte klarar av detta på egen hand. Detta har enligt gode män som kontaktat mig resulterat i att man medvetet bryter mot lagen för att hjälpa berörda personer att få sitt bank-id. Detta är inget man vill göra, men man upplever sig inte ha något val. Det vore önskvärt med en uppdatering av lagstiftningen för att lösa detta problem. Givetvis på ett sätt som förebygger fusk och missbruk. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer: 

 

Kommer ministern och regeringen att se över aktuell lagstiftning för att ge gode män rätt att hjälpa sina kontakter med ärenden kopplade till mobilt bank-id?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:280 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Ju2023/ 02579 Justitiedepartementet Justitieministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:280 av Erik Hellsborn (SD)

Gode män och mobilt bank-id

Erik Hellsborn har frågat mig om jag och regeringen kommer att se över aktuell lagstiftning för att ge gode män rätt att hjälpa sina kontakter med ärenden kopplade till mobilt bank-id.

Som Erik Hellsborns fråga belyser kan det vara svårt för delar av befolkningen, t.ex. människor som på grund av sjukdom eller nedsatt hälsotillstånd inte har förmåga att själv tillvarata sina intressen, att få en e-legitimation. Det kan även vara svårt för ställföreträdaren att utföra vissa ärenden för huvudmannens räkning digitalt. Dessa svårigheter har uppmärksammats av Ställföreträdarutredningen i betänkandet Gode män och förvaltare – en översyn (SOU 2021:36). I betänkandet lämnas bland annat förslag som syftar till att underlätta användningen av digitala tjänster för personer med god man eller förvaltare. Betänkandet har remitterats och arbetet med att analysera förslagen och remissvaren pågår för närvarande inom Regeringskansliet.

Regeringen tillsatte i december 2022 en särskild utredare med uppdrag att bland annat lämna förslag på hur staten kan utfärda en e-legitimation med högsta tillitsnivå, i syfte att bland annat underlätta för så många som möjligt att kunna få tillgång till en e-legitimation. Utredningen har i oktober 2023 redovisat sitt delbetänkande En säker och tillgänglig statlig e-legitimation (SOU 2023:61). Betänkandet bereds inom Regeringskansliet.

För regeringen är det viktigt att alla har möjlighet att dra nytta av de fördelar som den digitala utvecklingen för med sig. I arbetet för att uppnå detta kan de nämnda betänkandena utgöra viktiga delar.

Stockholm den 29 november 2023

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.