gods på inre vattenvägar

Skriftlig fråga 1997/98:540 av Hambraeus, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-03-11
Anmäld
1998-03-16
Besvarad
1998-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:540 av Birgitta Hambraeus (c) till kommunikationsministern om gods på inre vattenvägar

På kontinenten är de inre vattenvägarna viktiga för godstransport. Även svenska företag, som gör affärer med kontinenten, har börjat intressera sig för att kunna sända gods direkt från Sverige via det kontinentala kanalsystemet. Utredningar pågår för att göra Dalälven farbar.

EU stöder utbyggnaden av kanaler och har ett stort antal EG-förordningar och EG-direktiv gällande för områdena transportpolicy och shipping, enligt utredningen SOU 1996:183. Utredningen kom fram till att våra inre vattenvägar saknar direkta förbindelser med andra länders inre vattenvägar och att vi därför inte omfattas av de flesta EG-reglerna. Detta bör enligt vår mening emellertid inte hindra oss från att utveckla sådana förbindelser om de skulle gynna näringslivet och ha en positiv regionalpolitisk betydelse.

Eftersom kanalsystemet också är omfattande österut är frågan inte endast aktuell för EU-länderna. FN:s ekonomiska kommission för Europa, ECE, har utarbetat ett avtal kallat AGN, European Agreement on Main Inland Waterways of International Importance, för att underlätta utvecklingen och konstruktionen av ett nätverk av vattenvägar. Finland har undertecknat AGN-avtalet, men inte Sverige.

Fråga:

Avser regeringen att underteckna FN:s AGN-avtal om inre vattenvägar?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:540 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:540 om gods på inre vattenvägar
    Kommunikationsminister Ines Uusmann

Birgitta Hambraeus och Per Erik Granström har frågat om regeringen avser att underteckna FN:s (ECE:s) AGN-avtal om inre vattenvägar.

Inre vattenvägar är, som frågeställarna framhåller, en viktig fråga för EU och Europa i övrigt. För svenska företag med inriktning mot en vidgad internationell marknad inom Europa möjliggör sammanbindningen av EU:s och ECE:s medlemsstaters inre vattenvägar en viktig länk för de framtida transporterna. AGN-avtalet har här stor betydelse. Europeiska kommissionen har också redan inlett bilaterala förhandlingar med flera länder bl.a. Polen om att harmonisera villkoren för tillträdet på de inre vattenvägarna. Syftet med detta är att söka skapa ett sammanhållet system som sträcker sig från Atlantkusten till Svarta havet.

I Sveriges anslutningsfördrag med EU anges att Sverige har inre vattenvägar och att vi därmed skulle behöva anpassa oss till hela det förhållandevis komplexa och speciella regelverk som gäller. Regeringen har låtit utreda frågan och utredaren lämnade sitt betänkande kallat EU, Sverige och de inre vattenvägarna i december 1996. Regeringen gör, precis som utredare gjorde, den bedömningen att Sverige har inre vattenvägar av en helt annan karaktär än de inom EU och Europa i övrigt.

Det svenska systemet har samma sjötrafikregler som på havet, vilket är en klar fördel. Vårt system är därför helt öppet för alla som vill utnyttja denna möjlighet med då med havsgående fartyg. En avgörande fråga är att de fartyg som utnyttjar det europeiska inre vattenvägssystemet är s.k. flodfartyg som inte får föras över havet till Sverige. Detta gör att vi saknar förbindelse med dessa system via flodfartyg. Däremot medges alltså havsgående fartyg till och från Sverige att gå in i EU:s inre vattenvägar liksom i de svenska.

Huvudlinjen i Sveriges agerande har från våren 1997 fram till i dag varit att söka undantag från den implementeringsskyldighet som finns. Kommunikationsdepartementet har hittills haft två överläggningar med kommissionen i denna fråga och nyligen vunnit gehör för en sådan bedömning. Regeringen arbetar med stöd av kommissionen nu med att helt söka undantag från samtliga regler på detta område inom EU.

Samma synpunkter kan anföras beträffande AGN-avtalet som är framtaget inom FN:s Europaorgan ECE. Sverige har inte medverkat i framtagningen av avtalet. Finland har genom detta avtal en helt annan situation än Sverige genom att ha inre vattenvägar som är direkt anslutna till det ryska systemet och därmed till hela det alleuropeiska inre vattenvägsnätet.

Mot denna bakgrund kommer Sverige inte att underteckna FN:s AGN-avtal om inre vattenvägar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.