Granskning av utländska direktinvesteringar

Skriftlig fråga 2019/20:1136 av Arman Teimouri (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-02
Överlämnad
2020-04-03
Anmäld
2020-04-07
Svarsdatum
2020-04-15
Sista svarsdatum
2020-04-15
Besvarad
2020-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

En av följderna av coronapandemin är att priserna på svenska bolag fallit rekordsnabbt. Företag som äger och driver kritisk infrastruktur löper risk att falla i händerna på diktaturer om vi inte sätter stopp för utländska direktinvesteringar som hotar rikets säkerhet.

Det har aldrig varit billigare för utländska investerare att köpa svenska bolag. På tio år har kronan tappat drygt 40 procent mot dollarn, och under året har Stockholmsbörsen tappat nästan 30 procent. Kina är ett av de länder som har bedrivit en aggressiv direktinvesteringskampanj i Sverige. I slutet av 2019 publicerade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) en kartläggning över kinesiska bolagsförvärv i Sverige. 51 svenska bolag, med hundratals dotterbolag, har fått kinesiska staten som huvudägare under 2000-talet.

Frihandel och samarbete behövs än mer nu under kristider. Samtidigt måste vi också se till att Sverige är skyddat mot angrepp utifrån.

Regeringen agerade 2019 i rätt riktning genom att tillsätta en utredning för att ta fram ett system för granskning av utländska direktinvesteringar. Tyvärr är slutdatum för den utredningen i slutet av 2021. Jag är oroad över att insatserna kan komma för sent med tanke på dessa extraordinära tider.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad ämnar statsrådet göra för att se till att utredningen blir klar tidigare för att skydda Sverige i dessa oroliga tider?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1136 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/01360/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1136 av Arman Teimouri (L)
Granskning av utländska direktinvesteringar

Arman Teimouri har frågat mig vad jag ämnar göra för att se till att den s.k. Direktinvesteringsutredningen blir klar tidigare, för att skydda Sverige i dessa oroliga tider.

Sverige är en öppen ekonomi som är starkt beroende av internationell handel och utländska investeringar. Utländska direktinvesteringar bidrar bl.a. till ökad tillväxt, produktivitet och sysselsättning. Ett öppet investeringsklimat som möjliggör sådana investeringar är därför av stor betydelse för Sverige.

Regeringen är samtidigt medveten om de risker och säkerhetsproblem som kan uppstå vid utländska förvärv av exempelvis känslig infrastruktur och känsliga teknologier. Regeringen tillsatte därför i augusti förra året en utredning som ska föreslå ett system för granskning av utländska direktinvesteringar i skyddsvärda områden. Regeringen har mottagit ett delbetänkande som nu remitteras. Utredningen ska redovisa sitt slutbetänkande senast i november nästa år.

Utredningens uppdrag rör komplicerade frågeställningar som i slutändan handlar om att noggrant balansera intresset av att skydda kritisk infrastruktur och verksamhet från skadliga uppköp mot intresset av att upprätthålla Sveriges attraktionskraft för utländska investeringar. Det handlar om att ta fram en komplex ny lagstiftning som innebär många svåra överväganden som inte får bli fel.

Regeringen är inte är passiv i frågan. I linje med den uppmaning som EU-kommissionen lämnade nyligen, överväger regeringen nu möjliga alternativ för att lindra krisens effekter för svenska bolag och motverka oönskade strategiska utländska investeringar.

Stockholm den 15 april 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.