Till innehåll på sidan

gränskontroll för att upptäcka stöldgods

Skriftlig fråga 2000/01:572 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-24
Anmäld
2001-01-31
Besvarad
2001-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga 2000/01:572

av Krister Örnfjäder (s) till justitieminister Thomas Bodström om gränskontroll för att upptäcka stöldgods

Enligt uppgift så ökar problemet med polska och baltiska ligor som kommer till Sverige med den enda avsikten att stjäla. Svårigheten att bevisa brott gör att tullen ofta tvingas släppa igenom bilar fullastade med stöldgods.

Vad avser justitieministern vidta för åtgärder för att man ska kunna komma till rätta med detta problem?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:572 besvarad av

den 31 januari

Svar på fråga 2000/01:572 om gränskontroll för att upptäcka stöldgods

Justitieminister Thomas Bodström

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att man ska komma till rätta med svårigheten att bevisa att gods som transporteras ut ur Sverige är stöldgods.

Inledningsvis vill jag nämna att jag nyligen har besvarat en fråga som till stora delar berör det område Krister Örnfjäder tar upp. Frågan gällde då stöldligor från Litauen och andra länder runt Östersjön. Förekomsten av utländska stöldligor är inte ny men däremot är den ökade omfattningen av stöldbrott en relativt ny företeelse. Detta är något man måste ha i åtanke innan man tar ställning till vilka åtgärder som bör vidtas.

Polisens gränskontroll omfattar för närvarande enbart regelbunden inresekontroll av personer som anländer till Sverige från länder utanför Norden. Denna personkontroll görs med stöd av gällande utlänningslagstiftning. Polismyndigheten i Blekinge län bedriver på försök en utresekontroll ur ett Schengenperspektiv och det är främst i detta län man stött på problemet med misstänkt stöldgods. Polisen kan givetvis vid behov genomföra kontroll av personer och fordon om man misstänker att brottslingar eller stöldgods kommer att lämna landet. Den kontrollen sker med stöd av straffprocessuella regler. Tullverket har befogenhet att stoppa och kontrollera personer och fordon endast om man misstänker ett smugglings- eller tullbrott. Det handlar då om t.ex. smuggling av bl.a. narkotika, alkohol och tobaksvaror.

Krister Örnfjäder har i sin fråga nämnt att tullen måste släppa igenom fordon lastade med eventuellt stöldgods. Ingenting hindrar tullen från att omedelbart rapportera sina iakttagelser och misstankar till polisen som då kan vidta erforderliga åtgärder. Frågan om att inleda förundersökning om brott samt bevisa att gods eventuellt är stöldgods är en fråga för polisen och inte tullen.

Sverige och övriga nordiska länder kommer den 25 mars i år att ansluta sig operativt till Schengensamarbetet. I och med detta införs en skyldighet i utlänningslagstiftningen att även genomföra utresekontroll av personer som reser från Sverige till länder utanför Schengenområdet. Detta förhållande kommer med all säkerhet att innebära fler fall där misstänkt stöldgods påträffas eftersom man då kommer att genomföra utresekontroll vid flera hamnar i Sverige.

Från Rikspolisstyrelsen har jag inhämtat att Rikskriminalpolisen, mot bakgrund av bl.a. resultaten från Blekinge, uppmärksammat problematiken med denna typ av stöldbrottslighet. Man har nyligen sammanställt en intern rapport som bl.a. innehåller en strategisk analys av brottsligheten kopplad till Baltikum. När det gäller stöldbrottsligheten anges i rapporten bl.a. att brottet sker snabbt och att brottslingarna därefter snabbt förflyttar sig till en annan del av landet och begår nya brott. Brotten upptäcks inte omedelbart och föremålen registreras därför inte som stulna förrän efter en tid. När brottslingarna sedan lämnar landet, kanske via en annan ort än den de anlände till, finns det inga registrerade eller på andra sätt säkra uppgifter om att det är stöldgods, trots att man på goda grunder kan misstänka att föremålen är stulna.

Problemet är alltså inte i första hand lagstiftningen utan mer av polisoperativ karaktär och då behovet av en snabb och effektiv handläggning av stöldbrottslighet. Med detta avses upprättande av brottsanmälan och godsförteckning samt ett snabbt informationsutbyte mellan berörda polismyndigheter. Rikskriminalens rapport ska ligga till grund för polisens fortsatta arbete, på central, regional och lokal nivå, mot denna brottslighet.

Jag är övertygad om att de åtgärder som Rikskriminalpolisen föreslår i sin analys, bl.a. ökat samarbete mellan polis och tull, effektiv gränskontroll, kriminalunderrättelseinhämtning och analys samt information till åklagarmyndigheter, kommer sannolikt att i många fall förhindra att stöldgods förs ut ur landet. Det finns därför anledning att avvakta resultatet av dessa åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.