Gränskontrollen vid Värtahamnen

Skriftlig fråga 2019/20:364 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-12
Överlämnad
2019-11-13
Anmäld
2019-11-14
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Förra veckan avslöjade Svenska Dagbladet att Facebookkonton och internetsidor ger instruktioner om hur man kan ta sig in i Sverige illegalt och samtligt ta del av den svenska välfärden. I dessa instruktioner rekommenderas färjerutten från Riga till Värtahamnen i Stockholm där det utförs ytterst få gränskontroller.

Gränspolisen i Stockholm upplever att Värtahamnen är ett stort säkerhetspolitiskt problem eftersom flera tusen personer årligen tar sig in den vägen med falska handlingar eller brottsligt uppsåt.

Med anledning av den omfattande brottslighet som utländska stöldligor utför i Sverige vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förstärka gränskontrollen vid Värtahamnen? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:364 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/03717/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:364 av Boriana Åberg (M) Gränskontrollen vid Värtahamnen

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förstärka gränskontrollen vid Värtahamnen.

Den gränskontroll som bedrivs gentemot de fartyg från Riga som anlöper Värtahamnen utgör en del av den återinförda gränskontrollen vid inre gräns. Det är den gräns som vetter mot andra länder som ingår i Schengensamarbetet och där gränskontroller normalt sett inte ska förekomma. Eftersom regeringen anser att det föreligger ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten så har vi ändå återinfört gränskontroll vid den inre gränsen i november 2015.

Genom vårt beslut har vi gett Polismyndigheten möjlighet att stoppa personer som inte har rätt att resa in i Sverige. Vi har också gett Polismyndigheten bestämmanderätten över var, hur, och i vilken omfattning gränskontrollen vid den inre gränsen ska bedrivas. Skälet till det är enkelt. Det är Polismyndigheten som är bäst lämpad att avgöra vilka åtgärder som krävs i det praktiska gränskontrollarbetet. Sådana operativa beslut ska inte hanteras av mig eller regeringen.

En återinförd gränskontroll vid den inre gränsen ska enligt det Schengenregelverk som utgör bindande lagstiftning också stå i proportion till det hot som ska bemötas. Polismyndigheten har därför i sitt gränskontrollarbete valt att arbeta med riktade insatser i bland annat Värtahamnen.

Gränspolisen i Stockholm förstärker också sina resurser genom en pågående nyrekrytering och man arbetar alltjämt med en så kallad särskild händelse som möjliggör kraftsamling i bland annat Värtahamnen om man bedömer att det finns ett behov.

Jag följer frågan om gränskontroll noga men jag har i den dialog som kontinuerligt förs med Polismyndigheten inte mottagit någon information som föranleder ett vidtagande av några åtgärder från min eller regeringens sida.

Stockholm den 20 november 2019

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.