Till innehåll på sidan

Gravida kvinnors arbetssituation i ljuset av covid-19

Skriftlig fråga 2021/22:166 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-15
Överlämnad
2021-10-15
Anmäld
2021-10-19
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Sedan den 29 september ger Folkhälsomyndigheten inte längre rekommendationen om hemarbete, och ett tungt ansvar vilar nu på svenska arbetsgivare att i det aktiva arbetsmiljöarbetet förebygga smittrisker på arbetsplatsen. Likaså vilar ett tungt ansvar på den lagstiftande makten, som genom att tillhandahålla de rätta verktygen i form av regelverk och dokument kan säkerställa att arbetsgivare ges rätt förutsättningar för att bedriva ett genomtänkt och effektivt arbetsmiljöarbete.

Dessvärre har den senaste tiden visat att de relevanta regelverken på området lämnar mycket att önska i termer av tydlighet. Särskilt tydlig har denna problematik varit avseende gravida kvinnors arbetsmiljö i ljuset av covid-19. På detta område har det uppvisats allt annat än tydlighet – tvärtom präglas de ansvariga myndigheternas kommunikation av rena motsägelser.

En särskild tolkningsproblematik har uppkommit avseende gravida kvinnor som är fullvaccinerade mot covid-19. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen anger att gravida som är fullt vaccinerade har samma skydd mot insjuknande i allvarlig covid-19 som övriga vaccinerade grupper.

Samtidigt gör Arbetsmiljöverket tolkningen att gällande föreskrifter uppställer ett krav på att en särskild och individuell riskbedömning ska göras av den gravida kvinnans möjligheter att arbeta på ett riskfritt sätt. Om arbetsgivaren konstaterat att risken att exponeras för viruset inte kan undanröjas, ska den gravida kvinnan enligt gällande regelverk förbjudas att arbeta av arbetsgivaren. I praktiken innebär detta att en arbetsgivare kan förbjuda en gravid kvinna från att arbeta oavsett om kvinnan är fullvaccinerad och utan beaktande av hennes inställning i frågan. Detta har resulterat i att tusentals gravida kvinnor har fått lämna sina arbetsplatser under pandemin. 

Att olika myndigheter ger olika direktiv som arbetsgivare kan tolka på olika sätt av är djupt problematiskt. Denna brist på rättssäkerhet för den enskilda arbetstagaren är oacceptabel, såväl ur ett rättighets- som ett jämställdhetsperspektiv. För många kvinnor innebär ett förbud mot att arbeta kännbara konsekvenser, såväl ekonomiska som sociala.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att förtydliga regelverket och samordna myndigheterna bättre så att inte gravida som en försiktighetsåtgärd riskerar skickas hem trots att de kan fortsätta arbeta?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:166 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/01958 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:166 av Roger Haddad (L)
Gravida kvinnors arbetssituation i ljuset av covid-19

Roger Haddad har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att förtydliga regelverket och samordna myndigheterna bättre så att inte gravida som en försiktighetsåtgärd riskerar skickas hem trots att de kan fortsätta arbeta.

Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön på arbetsplatsen. Inom ramen för arbetsmiljöansvaret ska arbetsgivare regelbundet genomföra riskbedömningar som ligger till grund för de skyddsåtgärder som behöver vidtas för att minska risken för smittspridning av sjukdomen covid-19 på arbetsplatsen.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som har ansvar för arbetsmiljöfrågor och som har tillsyn över att arbetsmiljölagstiftningen följs.

För samtliga gravida arbetstagare gäller som tidigare Arbetsmiljöverkets regler, inklusive föreskrifterna för gravida. Arbetsgivaren är skyldig att göra en särskild individuell riskbedömning för gravida arbetstagare. Arbetsgivaren ska därefter avgöra vilka åtgärder som behöver vidtas. Detta kan leda till olika slutsatser för olika gravida medarbetare, och i linje med riskbedömningen får arbetsgivaren bedöma om den gravida kan arbeta eller inte, beroende på situationen på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren ska dock i första hand göra förändringar i arbetsmiljön. Om det inte är möjligt att göra förändringar så att den skadliga exponeringen upphör ska arbetsgivaren erbjuda omplacering till riskfria arbetsuppgifter. Om arbetsgivaren inte kan göra förändringar i arbetsmiljön eller ge den gravida andra arbetsuppgifter, så får kvinnan inte vara kvar i arbetet så länge risken finns kvar.

Som statsråd kommenterar jag inte tillämpningen av regelverk eller myndigheters agerande i enskilda fall, det är en fråga för myndigheter och domstolar. Myndigheterna är fristående från regeringen och bedriver sin verksamhet självständigt. Myndighetens generaldirektör ansvarar för myndighetens verksamhet. I sin verksamhet ska myndigheten vara saklig och opartisk.

Det är angeläget att myndigheterna lämnar behovsanpassad, lättillgänglig och kvalificerad information inom sitt ansvarsområde.

Regeringen har uppdragit åt Arbetsmiljöverket att i samråd med Folkhälsomyndigheten ta fram en vägledning till Arbetsmiljöverkets föreskrifter och hur de förhåller sig till Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta av covid-19 m.m.

Det är viktigt att myndigheterna har dialog med varandra och att informationen är till hjälp för enskilda arbetsgivare och arbetstagare.

Stockholm den 27 oktober 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.