gremeniellaangrepp i skogen

Skriftlig fråga 2001/02:1118 av Nisser, Per-Samuel (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-26
Besvarad
2002-05-02
Anmäld
2002-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 april

Fråga 2001/02:1118

av Per-Samuel Nisser (m) till statsrådet Ulrica Messing om gremeniellaangrepp i skogen

Stora skogsarealer i Sverige, över två miljoner hektar, är smittade av den fruktade gremeniellasvampen som angriper tallar. Under hösten och vintern har stora arealer avverkats eller gallrats hårt för att få bort skadade och döda tallar. Forskare, skogsägare och myndigheter känner en stark oro över vart detta är på väg. I fjol 2001 blev skadorna långt större än man anade i början av året. Det är främst ungtallskog i åldern 30@50 år som drabbas. Mest drabbade är Bergslagen, Värmland och Dalarna, men även andra delar av landet i Bohuslän, Dalsland och östra Småland.

Orsaken till angreppen av gremeniellasvampen är inte riktigt klarlagd. Mildare väder gynnar tillväxten av sporer, fel proveniens och ståndort, dvs. fel plantor och plantor som drivits upp i ett område och sedan planterats på fel plats, monokulturer eller miljöpåverkan. Många hoppades att vintern skulle dämpa tillväxten och kommande angrepp. Tyvärr har tillväxten av sporer fortsatt att öka. Mild vinter har gynnat sportillväxten och angreppen tros öka kommande sommar. Vad kan göras för att förhindra angreppen?

Framgent krävs ett flertal åtgärder. För att förebygga och bekämpa krävs mer forskning och ökade kunskaper. Tydlig information behövs till markägare. Här har regering och myndigheter ett avgörande ansvar genom att se till att det finns resurser för att få fram fakta och kunskap så snart som möjligt.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet att vidta för att mer fakta så snart som möjligt kommer fram?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1118 besvarad av

den 2 maj

Svar på fråga 2001/02:1118 om gremeniellaangrepp i skogen

Statsrådet Ulrica Messing

Per-Samuel Nisser har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att mer fakta så snart som möjligt kommer fram om gremeniellaangreppen.

Bakgrunden till frågan är omfattande angrepp av svampen gremeniella på tallskog. Många skogsägare har sedan utbrottet varit tvungna att gallra eller föryngringsavverka stora arealer för att motverka ytterligare spridning och få bort skadade och döda träd.

Precis som Per-Samuel Nisser konstaterar är flera åtgärder nödvändiga. Fortsatt forskning behövs för att vi ska lära oss mer om olika svampar som kan angripa våra skogsträd och hur vi ska hantera sådana angrepp. Forskning kring detta bedrivs framför allt vid Sveriges lantbruksuniversitet som har sektorsansvar för skoglig forskning. En stor del av arbetet måste se till långsiktiga effekter av skötselåtgärder, klimat m.m.

Just nu är det dock viktigt att drabbade skogsägare får information om skadeläget och råd om hur man ska agera. Sådan information är tillgänglig från både Skogsvårdsorganisationen och Sveriges lantbruksuniversitet. Utöver direktkontakter med drabbade skogsägare har information gjorts tillgänglig via myndigheternas hemsidor och exempelvis tidskriften Skogseko som Skogsstyrelsen producerar och sänder ut i 270 000 exemplar till landets skogsägare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.