Till innehåll på sidan

gymnasieprogram och inackorderingstillägg

Skriftlig fråga 2001/02:1363 av Bergström, Harald (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-06-19
Besvarad
2002-07-03
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juni

Fråga 2001/02:1363

av Harald Bergström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om gymnasieprogram och inackorderingstillägg

CSN beviljar inackorderingstillägg för elever som måste bo på studieorten. Reglerna säger emellertid att om utbildningen finns på hemorten beviljas inget inackorderingstillägg.

Eftersom naturbruksprogrammen inte har någon nationell indelning i inriktningar godtar inte CSN att en elev, från t.ex. Ronneby, får studera i Ingelstad med inriktning naturvetenskap, trots att den inriktningen saknas i Ronneby. I västra delen av Kronobergs län skulle CSN-regeln innebära att elever från Ljungby som vill studera jordbruk i Ingelstad inte får något inackorderingstillägg därför att det finns naturbruksprogram i Ryssby. Men Ryssbygymnasiets inriktning är skogsbruk. Där erbjuds inte någon jordbruksutbildning inom ramen för naturbruksprogrammet.

Situationen är besvärlig för många elever. Först ger man dem frihet att söka det naturbruksgymnasium vars inriktning stämmer med de personliga önskemålen. Därefter "stryper" man möjligheten genom en underlig och till synes helt obegriplig regel grundad på en, vad jag förstår, för staten tämligen betydelselös detalj.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att inte gymnasieelevers egna val av inriktning på utbildning ska omöjliggöras i praktiken?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1363 besvarad av

den 3 juli

Svar på fråga 2001/02:1363 om gymnasieprogram och inackorderingstillägg

Utbildningsminister Thomas Östros

Harald Bergström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att inte gymnasieelevers egna val av inriktning på utbildning ska omöjliggöras i praktiken.

Det är kommunen som ansvarar för att ge ekonomiskt stöd vid inackordering till elever i kommunala gymnasieskolor. Till elever vid t.ex. fristående gymnasieskolor kan ett statligt inackorderingstillägg lämnas efter prövning av Centrala studiestödsnämnden. Jag utgår från att frågan avser inackorderingstillägg till elever som studerar vid fristående gymnasieskolor.

Beträffande inackorderingstillägg till elever i fristående gymnasieskolor har regeringen berört detta i propositionen Fristående skolor (prop. 2001/02:35). Där anförde regeringen att frågan om inackorderingstilläggets omfattning i såväl den kommunala skolan som den fristående skolan bör ses över i anslutning till beredningen av förslagen från den översyn av riksrekryteringen till gymnasieutbildning som görs av Gymnasiekommittén 2000 (dir. 2000:35). Gymnasiekommitténs arbete ska redovisas i sin helhet senast den 16 december 2002.

Regeringen har dessutom beslutat om direktiv till en särskild utredare som ska se över studiehjälpen (dir. 2002:47). Utredaren ska därvid även granska det statliga inackorderingstilläggets funktion och grad av måluppfyllelse. Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 20 december 2002.

I avvaktan på det pågående utredningsarbetet avser jag inte att vidta några åtgärder med anledning av Harald Bergströms fråga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.