Hälsa för funktionshindrade

Skriftlig fråga 2007/08:1616 av Ericson, Gunvor G (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-04
Anmäld
2008-09-04
Besvarad
2008-09-18
Svar anmält
2008-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 september

Fråga

2007/08:1616 Hälsa för funktionshindrade

av Gunvor G Ericson (mp)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Det är mer än tio gånger vanligare med dålig hälsa bland personer med funktionsnedsättning än bland den övriga befolkningen. Men en stor del av ohälsan är möjlig att påverka.

I rapporten Onödig ohälsa från Folkhälsoinstitutet definieras fem faktorer för att förbättra hälsan för dessa personer: öka det sociala deltagandet, minska kraftig övervikt, öka den fysiska aktiviteten, förbättra de ekonomiska förutsättningarna och minska diskrimineringen. Detta är faktorer som är välkända som friskfaktorer för hela befolkningen och som därmed påverkar folkhälsan.

Utredningen visar också att det finns hälsoproblem som har ett direkt samband med funktionsnedsättning.

I Eskilstuna finns Regionalt Utvecklingscentrum, handikappidrott,UtvC, landets enda centrumbildning för breddidrott för funktionshindrade. Den grundläggande idén är att skapa nya möten mellan idrottare och deras ledare och ge funktionshindrade och nyskadade personer fler möjligheter till idrott i aktiviteter som är anpassade till deras idrottsliga nivå, ålder, typ av funktionshinder eller kön etcetera. De erbjuder lösningar så att fler kan idrotta. UtvC har ingen stabil finansiering. Åsa Llinares Norlin som är forskningsansvarig vid UtvC har gjort en studie som visar att funktionshindrade som är idrottsaktiva behöver färre vårdbesök, 20 timmar mindre assistansbehov per vecka och att statens kostnader kan minska med 300 000 kronor per person och år.

Min fråga är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ge en stabil finansiering till Regionalt Utvecklingscentrum, handikappidrott och därmed ge fler funktionshindrade möjlighet till ett aktivt liv?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1616 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 18 september

Svar på fråga

2007/08:1616 Hälsa för funktionshindrade

Statsrådet Maria Larsson

Gunvor G Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ge en stabil finansiering till Utvecklingscentrum för handikappidrott (UC) och därmed ge fler funktionshindrade möjlighet till aktivt liv.

Flera insatser görs för att stärka funktionshindrades möjligheter till idrott. Arvsfondsdelegationen fördelar medel för nyskapande och utvecklande projekt av ideell karaktär till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara att pröva en ny metod eller en helt ny verksamhet eller att vidareutveckla en redan etablerad verksamhet i en ny riktning. Under en lång rad av år har ett flertal projekt med syfte att på olika sätt utveckla handikappidrotten för såväl ledare, breddidrottare som elitidrottare erhållit stöd ur fonden. Senast den 2 september i år erhöll exempelvis Svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott (SUH) i Bollnäs 1,3 miljoner kronor för att tillsammans med Svenska Handikappidrottsförbundet skapa långsiktiga och hållbara förutsättningar för ökad rekrytering av såväl idrottare som ledare inom handikappidrotten.

Även det projekt som Gunvor G Ericson refererar till har erhållit stöd ur fonden. Totalt har projektet fått stöd med 4,7 miljoner kronor ur fonden och projektet är initierat av Södermanlands Handikappidrottsförbund och Eskilstuna kommun och det innebär ett samarbete med såväl Eskilstuna kommun som försäkringskassan med flera. Projekt kan erhålla stöd i högst tre år. Därefter måste de som ansvarar för projekten hitta annan finansiering. Det finns inte något anslag på statsbudgeten som kan användas för permanent finansiering av det projekt som Gunvor G Ericson refererar till.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.