Till innehåll på sidan

Halverat stöd till arbetet mot hiv och andra smittsamma sjukdomar

Skriftlig fråga 2016/17:60 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-03
Överlämnad
2016-10-04
Anmäld
2016-10-11
Svarsdatum
2016-10-12
Sista svarsdatum
2016-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Regeringen halverar det statliga stödet till arbetet mot hiv och andra smittsamma sjukdomar nästa år.

Notan skickas i stället till kommuner och landsting/regioner som får stå för räkningen för det förebyggande arbetet. Detta innebär besparingar på väldigt många enheter i landet för att man ska kunna upprätthålla smittskyddet. Omställningen skapar ett oförberett hårt tryck på kommuner och landsting att ha möjlighet att bedriva hivprevention.

Detta har skett helt utan att en dialog förts med vare sig Folkhälsomyndigheten eller olika hiv- och patientorganisationer. Det är mycket anmärkningsvärt att Folkhälsomyndigheten, ansvarig myndighet som hanterar en stor del av dessa pengar via anslag, inte visste om att anslaget skulle halveras. Ansökningstiden för nästa år har nyligen gått ut och nu finns ett flertal ansökningar som Folkhälsomyndigheten inte vet hur den ska hantera.

Innan ett sådant stort beslut tas borde regeringen rimligtvis kunna säkerställa att kommuner och landsting kommer att ha möjlighet att prioritera och ta ansvar för det viktiga arbete som tidigare pågått.

I dag lever runt 7 000 personer med hiv i Sverige och varje år får ca 450 personer en hivdiagnos. För att få ihop statsbudgeten sparar finansministern på de mest utsatta, vilket är mycket olyckligt och kommer att få stora konsekvenser för den målgrupp det berör. Halveringen av anslaget kommer i slutändan att drabba patienterna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Gabriel Wikström:

 

Har statsrådet gjort en risk- och konsekvensanalys för att säkerställa att smittskyddsarbetet inte påverkas inför detta oväntade besked?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:60 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/06213/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:60 av Jenny Petersson (M) Halverat stöd till arbetet mot hiv och andra smittsamma sjukdomar

Jenny Petersson har frågat mig om det har gjorts en risk och konsekvensanalys för att säkerställa att smittskyddsarbetet inte påverkas inför detta oväntade besked.

Arbetet med hiv-prevention är viktigt för regeringen. Sverige har i internationella perspektiv låga siffror vad gäller antal fall av hiv. Detta beror av ett gediget preventionsarbete och tillgång till effektiva behandlingar. Folkhälsomyndigheten bedömer att över 90 % av de 7 000 personer som lever med en känd hiv-diagnos behandlas. Att leva med hiv-infektion idag är något annat än vid den tid då statens bidrag till kommuner och landsting instiftades. Det var då motiverat att staten gick in med särskilda insatser. Idag är sjukdomen behandlingsbar och därmed liknar hiv-smittades epidemiologiska situation i många avseenden andra grupper med kroniska sjukdomar. Behovet av ett särskilt statsbidrag till landsting och kommuner har därmed minskat. I samband med att vi nu ser över den svenska hiv-strategin är det också naturligt att vi ser över hur statens resurser används på ett sätt där de kommer till bäst nytta. Att behandla hiv och andra kroniska sjukdomar ingår i landstingens generella ansvar för hälso- och sjukvården.

Samtidigt gör regeringen den största välfärdssatsningen på decennier. Landstingen får i år en extra miljard i generellt stöd, och för nästa år kommer landstingen erhålla 2,8 miljarder i höjda generella statsbidrag jämfört med mandatperiodens början. Detta ger landstingen långsiktiga förutsättningar att utveckla välfärden utifrån lokala behov. Jag förväntar mig att landstingen kommer att tillhandahålla en smittskyddsverksamhet som motsvarar den som ägt rum innan den föreslagna neddragningen av anslaget.

De 21 miljoner kronor som fördelats till ideella organisationer på riksnivå med stöd av förordning 2006:93 om statsbidrag till verksamhet inriktad mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar ska inte påverkas av den föreslagna neddragningen.

Vad gäller medel som har fördelats enligt förordningen 2013:666 om statsbidrag till landsting och vissa kommuner för insatser mot hivinfektion avser regeringen att skyndsamt återkomma om hur dessa ska hanteras för 2017. Regeringens inriktning är att medel från anslaget inte ska minskas avseende fördelningen av stöd till organisationer, både på regional, lokal och nationell nivå.

Stockholm den 12 oktober 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.