Till innehåll på sidan

Handelsavtalet med Storbritannien

Skriftlig fråga 2020/21:1728 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-09
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I det nya handelsavtalet mellan EU och Storbritannien finns det en rad frågor som är viktiga för Sverige. Frågor som inte har lösts är yrkeskvalifikationer, dataflöden med flera.

Det är nu viktigt att ett intensivt arbete läggs på att i de beslutade kommittéerna få förståelse för och genomslag för att svenska intressen för vårt lands handel blir verklighet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg;

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att på bästa möjliga sätt framgångsrikt gå igenom de svenska förslagen på lösningar i det kommande handelsavtalet med Storbritannien?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1728 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1728 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Handelsavtalet med Storbritannien

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att på bästa möjliga sätt framgångsrikt gå igenom de svenska förslagen på lösningar i det kommande handelsavtalet med Storbritannien.

Det är glädjande att EU och Storbritannien kunde enas om ett brett och omfattande handelsavtal. Det omfattar områden som återfinns i EU:s moderna frihandelsavtal, som med Japan och Kanada.

Det är särskilt positivt att avtalet omfattar 100 % tull- och kvotfritt för samtliga varukategorier där varorna uppfyller ursprungsreglerna. Det är vidare välkommet att både varor och tjänster omfattas liksom att offentlig upphandling ingår. Ett kapitel om små och medelstora företag ska förenkla handeln för dem genom bland annat tydlig information. I avtalet finns också omfattande reglering för att upprätthålla gemensamma höga standarder när det gäller arbetstagarskydd, miljöskydd, kampen mot klimathotet och statsstöd. Samtliga dessa frågor är prioriterade för Sverige.

Avtalet är färdigförhandlat men inom ramen för det kommittéarbete som ska inrättas för att förvalta avtalet, kommer parterna kunna diskutera tolkning och genomförande, regelsamarbete, lyfta fram hinder som företagen möter osv. I dessa möten företräds EU av kommissionen. De enskilda medlemsstaterna har rätt att närvara som en del i EU-delegationen. Regeringen kommer vara aktiv i förberedelserna av dessa möten och bevaka de frågor som är prioriterade för Sverige.

Stockholm den 17 februari 2020

Anna Hallberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.