Handläggningstider för examina

Skriftlig fråga 2005/06:1311 av Darvik, Axel (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-27
Anmäld
2006-03-28
Besvarad
2006-04-05
Svar anmält
2006-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 mars

Fråga 2005/06:1311 av Axel Darvik (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Handläggningstider för examina

Många studenter får vänta länge på att få ut sina examensbevis. Den segdragna hanteringen kan skapa problem för studenterna som drabbas. Göteborgs universitet har särskilt framhållits i medierna som ett dåligt exempel. Där får studenterna vänta mellan fem och åtta månader på att få ut sin examen. Högskolverket har även riktat kritik mot högskolorna i Skövde, Borås och Dalarna samt universiteten i Umeå och Örebro för deras långa handläggningstider.

Nu när högskolans examensstruktur ska anpassas till den europeiska standarden inom den så kallade Bolognaprocessen måste en student ta ut sin examen från den grundläggande nivån (tre år) innan hon kan gå vidare till den avancerade nivån. Sker övergången mellan höstterminen och vårterminen finns det endast ett par veckors spelrum. Det får inte bli så att studenter inte får jobb eller tvingas till en sabbatstermin bara för att högskolan är oacceptabelt långsam i sin hantering.

Högskoleverket anser att det inte bör få ta mer än två månader att få ut en examen, men med de nya bestämmelserna är det ändå en alldeles för lång tid. I propositionen Ny Värld @ ny högskola, 2004/05:162, skriver regeringen att problemen undantagsvis kan lösas genom tillämpningen av bestämmelsen i högskoleförordningen om att undantag från behörighetskraven får göras om studenten har särskilda skäl. Det vore märkligt om dessa paragrafer kan användas som regel snarare än undantag och därför måste jag fråga ministern:

Vad tänker Leif Pagrotsky göra för att inte studenter ska hamna i kläm när universiteten inte hinner utfärda examina?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1311 besvarad av

den 5 april

Svar på fråga 2005/06:1311 om handläggningstider för examina

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Axel Darvik har frågat mig vad jag tänker göra för att studenter inte ska hamna i kläm när universiteten inte hinner utfärda examen.

Jag vill inleda med att säga att de långa handläggningstider som Högskoleverket har kritiserat vissa lärosäten för är oacceptabla. En student som har avslutat sin utbildning och uppfyller fordringarna för examen har rätt att få ett examensbevis av högskolan. Beviset är av stor betydelse för studenten både när hon eller han vill studera vidare på högre nivå och när han eller hon söker arbete. Enligt förvaltningslagen (1986:223) ska varje ärende där en enskild är part handläggas så enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att säkerheten eftersätts. Handläggningstider ska därför vara så korta som möjligt.

I propositionen Ny värld @ ny högskola (prop. 2004/05:162, bet. 2005/06:UbU, rskr. 2005/06:160) aviserade regeringen att det för tillträde till program som leder till generell eller konstnärlig examen på avancerad nivå normalt bör krävas utfärdad examen om minst 120 poäng på grundnivå. Enligt regeringens mening i propositionen, vilken delades av flera remissinstanser, är det mer rättssäkert att kräva examen i stället för fullgjorda kursfordringar. Det senare är i arbetsinsats att jämställa med ett examensutfärdande. Den nya utbildnings- och examensstrukturen införs den 1 juli 2007.

Regeringen förklarade sig i propositionen vidare vara medveten om att det kan uppstå problem vid skiftet mellan höst- och vårtermin, då det kan vara svårt att på kort tid hinna utfärda examensbevis, men påpekade att sådana problem undantagsvis kan lösas genom att använda en bestämmelse i högskoleförordningen (1993:100) som gör det möjligt att medge undantag från fastställda behörighetskrav. De flesta program på avancerad nivå kommer rimligtvis att starta på höstterminen, vilket bör minska risken för problem med handläggningstiderna.

Jag förutsätter att universitet och högskolor i dag och framöver följer skyndsamhetskravet i förvaltningslagen och utfärdar examensbevis så snabbt det är möjligt. Hur handläggningstiderna för examensbevis utvecklas när den nya utbildnings- och examensstrukturen genomförs kommer jag att följa mycket noggrant och, om väntetiderna blir för långa, vidta de åtgärder som krävs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.