Handledning för poliser

Skriftlig fråga 2005/06:1547 av Engström, Hillevi (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-05
Anmäld
2006-05-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-05-11
Svar anmält
2006-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga 2005/06:1547 av Hillevi Engström (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Handledning för poliser

Inom många yrken, där de anställda möter människor i kris och har att fatta svåra beslut, ingår som ett naturligt led i tjänsten att delta i obligatorisk handledning med professionella terapeuter eller beteendevetare. Det är viktigt för att upprätthålla ett professionellt förhållningssätt, att få avlastning så att inte den negativa belastningen påverkar personalen i myndighetsutövningen. Tyvärr har polisen varit en av de grupper som inte haft handledning. Endast i liten utsträckning sker handledning och då främst för sexualbrottsutredare och utredare som arbetar med barn.

Det har visat sig att i en del fall som hanteras av personalansvarsnämnden (PAN), där frågan uppkommit om att skilja en person från anställningen, har den berörde aldrig haft avlastning. Åratal av pålagrade händelser, incidenter och våld har påverkat personen negativt. Det kan ha varit en av orsakerna till att polismannen i en viss situation inte klarat av att vara professionell utan gått över gränsen till vad som kan anses vara acceptabelt.

För att skydda både allmänheten och den enskilda polisen mot olämpliga och ibland även olagliga beteenden är det förstås angeläget att även poliser får obligatorisk handledning utöver adekvat utbildning.

Riksdagen har nyligen beslutat om att obligatorisk handledning ska införas för alla poliser.

På vilket sätt avser justitieministern att se till att alla poliser får handledning?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1547 besvarad av

den 11 maj

Svar på fråga 2005/06:1547 om handledning för poliser

Justitieminister Thomas Bodström

Hillevi Engström har frågat mig på vilket sätt jag avser att tillse att alla poliser får handledning. Frågan är ställd mot bakgrund av att riksdagen nyligen beslutat om att obligatorisk handledning, för att klara svåra situationer i arbetet, ska införas för alla poliser. Riksdagens beslut har tillkännagetts för regeringen.

Det är naturligtvis angeläget att arbetet inom arbetsmiljöområdet är gott inom polisen och att de anställda tas om hand på ett bra sätt. Anställda inom polisen har en ur många olika synvinklar svår arbetsmiljö. De utsätts för hot och våld, möter människor i kris och möts ofta av höga krav. Detta kan medföra negativa konsekvenser för individen genom psykiskt lidande och det kan finnas behov av individuellt stöd.

Jag noterar att det redan i dag pågår ett arbete inom Rikspolisstyrelsen med att få ett gott personalsocialt omhändertagande för de anställda inom polisen. Rikspolisstyrelsen har också i april i år beslutat om ett uppdrag till Polishögskolan att utveckla och genomföra en pilotkurs för debriefingledare/handledare för utbildning i avlastningssamtal för chefer i första linjen. Pilotkursen ska genomföras senast i december 2006 och fortsatt utbildning ska ske 2007 och 2008.

Jag kommer att ha en dialog med rikspolischefen och därefter att vidta de åtgärder som behövs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.