Hantering av hemliga uppgifter

Skriftlig fråga 2019/20:1868 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-27
Överlämnad
2020-07-29
Besvarad
2020-08-12
Sista svarsdatum
2020-08-12
Svarsdatum
2020-08-12
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Efter att Säkerhetspolisen genomfört en inventering av arbetet med säkerhetsklassad information visar det sig att svenska myndigheter och kommuner har allvarliga brister.

Frågan är naturligtvis känslig, men det är tveklöst ett växande problem i takt med att stora internationella aktörer blir alltmer intresserade av att spionera på vårt land. Utländskt spionage sker ständigt, och antalet aktiviteter för att hämta in säkerhetskänsliga uppgifter från Sverige ökar. Inte minst till följd av dagens teknikutveckling gör det oss extra sårbara.

Vid genomgången visade det sig dessutom att bristerna i arbetet med säkerhetsskyddsanalys och säkerhetsskyddade upphandlingar var extra tydliga. Mot bakgrund av historien kring it-skandalen på Transportstyrelsen kunde man ha förväntat sig att arbetet blivit bättre, men i stället ser vi att myndigheterna fortfarande inte gör tillräckliga analyser av det egna säkerhetsarbetet.

Säkerhetspolisen har efter inventeringen varit tydlig med att ett antal verksamheter definitivt måste förbättra sitt arbete med säkerhetskänsliga uppgifter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att säkerställa att kommuner, myndigheter och eventuella andra samhällsviktiga aktörer lever upp till de säkerhetskrav som finns rörande exempelvis hemliga uppgifter?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1868 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/

02736

/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1868 av Markus Wiechel (SD)
Hantering av hemliga uppgifter

Markus Wiechel har frågat mig vilka initiativ jag tänker ta för att säkerställa att kommuner, myndigheter och eventuella andra samhällsviktiga aktörer lever upp till de säkerhetskrav som finns rörande exempelvis hemliga uppgifter.

Det breddade hotet mot Sverige och den ökade digitaliseringen ställer helt klart nya krav på säkerhetsskyddet. Det finns utrymme för förbättringar av säkerhetsskyddsarbetet hos många aktörer i samhället. Sektorsansvariga tillsynsmyndigheter arbetar aktivt med att få aktuella aktörer i samhället att höja nivån på sitt säkerhetsskydd. Säkerhetspolisen har under året intensifierat tillsynen på området.

Kommuner, myndigheter och andra samhällsviktiga aktörer har ett stort eget ansvar att följa säkerhetsskyddslagstiftningen. Det är upp till varje verksamhet som omfattas av lagstiftningen att identifiera vilka säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter som hanteras och vidta relevanta skyddsåtgärder.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stärka skyddet av de mest skyddsvärda verksamheterna i samhället. En ny säkerhetsskyddslag trädde i kraft den 1 april 2019. Den tydliggör ansvaret för den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet och stärker skyddet mot spioneri och sabotage. I den nya säkerhetsskyddslagen förtydligas att lagstiftningen gäller för alla som bedriver verksamhet som har betydelse för Sveriges säkerhet, oavsett om den bedrivs i offentlig eller privat regi. Dessutom tydliggörs kraven på verksamheterna som träffas av lagen. Verksamhetsutövarna ska göra en säkerhetsskyddsanalys och utifrån den vidta de åtgärder som behövs.

Regeringen har även tillsatt en utredning för att ytterligare stärka säkerhetsskyddslagen och uppnå ett bättre skydd för Sveriges säkerhet. I betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) lämnas bland annat förslag om ett system med sanktioner mot den som åsidosätter sitt säkerhetsskyddsarbete och en förändrad tillsynsstruktur som syftar till att göra tillsynen skarpare. Förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 11 augusti 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.