Till innehåll på sidan

Hantering av jord vid gränsöverskridande byggnationer

Skriftlig fråga 2023/24:253 av Eric Palmqvist (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2023-11-14
Överlämnad
2023-11-15
Anmäld
2023-11-16
Sista svarsdatum
2023-11-22
Svarsdatum
2023-11-29
Besvarad
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

För en tid sedan då Nordiska rådets svenska delegation besökte den svensk-norska gränsen längs riksväg 61 i Eda kommun fick vi bland annat se den plats på vilken en gemensam svensk-norsk polisstation ska uppföras.

Det nya polishuset ska uppföras precis på gränsen så att den norska halvan är belägen på den norska sidan om gränsen och den svenska delen på den svenska sidan om gränsen. Byggnaden är emellertid gemensam likt andra på samma gräns redan belägna byggnader.

Under besöket uppmärksammades delegationen om en omständighet som framstår som besynnerlig och som komplicerar byggprocessen, nämligen att man då grunden till fastigheten grävs måste hålla isär svensk och norsk jord. Jorden från de båda sidorna får under inga omständigheter blandas eller hamna på fel sida. Detta på en tomt belägen i ett skogsparti som för betraktaren förefaller vara samma skog, där djur fritt kan vandra fram och tillbaka.

Det finns, säkert på goda grunder, restriktioner för hur jord från främmande land ska hanteras i syfte att skydda svensk natur från olika potentiella biologiska hot. Dessa restriktioner förefaller emellertid i det ovan nämnda fallet komplicera den planerade byggnationen mer än vad som sannolikt är nödvändigt för att uppnå avsett naturskydd.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari följande:

 

Föreligger det några uppenbara skäl till att jord från ett gemensamt gränsområde villkorslöst måste hanteras på respektive sida gränsen, eller finns det anledning att se över regelverket i syfte att förenkla för samnordiska byggnationer, och kommer statsrådet i så fall att verka för att en sådan översyn ska genomföras?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:253 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

KN2023/ 04307 Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:253 av Eric Palmqvist (SD)
Hantering av jord vid gränsöverskridande byggnationer

Eric Palmqvist har frågat mig om det föreligger några uppenbara skäl till att jord från ett gemensamt gränsområde villkorslöst måste hanteras på respektive sida gränsen, eller finns det anledning att se över regelverket i syfte att förenkla för samnordiska byggnationer, och om jag i så fall kommer att verka för att en sådan översyn ska genomföras.

Schaktmassor eller andra jordrester kan innehålla hela eller delar av invasiva främmande arter. Därmed är risken stor att dessa arter sprids vid hanteringen av sådana massor och orsakar skador på biologisk mångfald samt djur och människors hälsa. Naturvårdsverket har också sett att en liknande spridningsrisk finns när dåligt rengjorda entreprenadmaskiner flyttas mellan anläggningsarbeten.

Eftersom det är svårt att garantera att sådana jordmassor inte innehåller hela eller delar av invasiva främmande arter finns det skäl att arbeta både förebyggande och försiktigt för att förhindra spridning. Detta är i linje med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 av den 22 oktober 2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter. Förordningen innehåller regler som förbjuder transport av invasiva främmande arter till, från eller inom unionen annat än för transport till anläggningar för utrotning.

Det kan även finns norsk nationell lagstiftning som ytterligare reglerar den restriktiva hanteringen av massorna.

Jag vill passa på att nämna att Sverige och Norge har ett gott samarbete för att förhindra spridning av invasiva främmande arter över vår gemensamma nationsgräns.

I nuläget ser jag inget skäl att se över det svenska regelverket om invasiva främmande arter och som rör den aktuella hanteringen av jordmassor.

Stockholm den 29 november 2023

Romina Pourmokhtari

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.